Metsäteollisuus osa ratkaisua, ei ongelma

Tehtaanjohtaja Janne Rantanen esitteli Metsä Fibren Rauman integraattia, jonka muodostavat saha ja sellutehdas.
Tehtaanjohtaja Janne Rantanen esitteli Metsä Fibren Rauman integraattia, jonka muodostavat saha ja sellutehdas. Kuva: Janne Rantanen

Metsäteollisuus on Suomelle monella tavoin erittäin tärkeä toimiala. Sen osuus Suomen tavaraviennistä on noin 20 prosenttia.

Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindströmin mukaan alalla on 42 000 suoraa työpaikkaa Suomessa. Välillisesti metsäteollisuus työllistää 32 000 ihmistä maassamme.

Satakunnassa metsäteollisuus työllisti suoraan 2 350 ihmistä jo ennen Rauman uutta mäntysahaa. Palkkoja maksettiin noin 130 miljoonaa euroa vuodessa.

Verotuottoakin kertyy mukavasti, esimerkiksi Rauman paperitehtaalta noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Ja kun Metsä Fibren Rauman-sellutehdas jyskyttää, se huolehtii osaltaan yhteiskunnan huoltovarmuudesta: kaukolämpöä raumalaisille, sähköä valtakunnan verkkoon.

Megatrendit tukevat metsäteollisuuden kasvua, jota vauhdittavat myös ilmastotavoitteet.

Kysyntä kasvaa kaikissa tuoteryhmissä lukuun ottamatta painopapereita.

Hyvää tulosta tekevillä metsäjäteillä on kykyä suuriin investointeihin, jotka pitävät työpaikkoja maassa – sekä tutkimus- ja kehitystyöhön, joka synnyttää uusia biopohjaisia tuotteita.

Kansainvälinen kilpailu on kovaa. Siksi investoinnit eivät automaattisesti kohdistu Suomeen, vaikka kotimaisista yrityksistä on kyse.

Tarvitaan johdonmukaista ja ennakoitavaa teollisuuspolitiikkaa.

Enemmän ratkaisu kuin ongelma. Suomessa käydään ajoin kiivastakin väittelyä siitä, hakataanko meillä liikaa metsiä ja kaventaako metsäteollisuus luonnon monimuotoisuutta.

Metsien kasvu ylittää yhä hakkuut, mutta kestävän metsätalouden tiellä pitää vielä edetä.

Isossa kuvassa eli kun nähdään metsä puilta, metsäteollisuus kuuluu ”hyviksiin”, kun menemme kohti uusiutuvaa kiertotaloutta.

Metsäteollisuuden ilmastohyötyä voidaan yhä kasvattaa, sanoi Lindström Kestävää kasvua metsästä -tilaisuudessa Raumalla maanantaina. Tehdaspäästöt pienenevät ja biotuotteet korvaavat fossiilisia raaka-aineita.