Metsäteollisuus tekee yhä suurta voittoa

UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto pieneni viime vuonna, mutta jäi sitä sentään 1,4 miljardia euroa. Metsäjätti kehui tiedotteessaan bisnestensä rahavirtaa ennätykselliseksi.

Kun kyse on vielä velattomasta konsernista, voi todeta UPM:n olevan hyvässä lyönnissä.

UPM käyttää tuhtia kassaansa muun muassa rakennuttamalla toisen sellutehtaan Uruguayhin. Rahaa palaa yli kolme miljardia dollaria, mutta yhtiö odottaa investoinnistaan erittäin kannattavaa.

Raumalaisittain mielenkiintoinen poiminta UPM:n tuloksesta on, että Communication Papers -ryhmän loppuvuosi oli erinomainen, vaikka painopaperien kysyntä ja hinta laskivat. Edellisvuonna UPM onnistui vielä korottamaan graafisten paperien hintoja.

Mainittuun ryhmään kuuluu viisitoista paperitehdasta, joista yksi Raumalla.

UPM piti kannattavuuden kunnossa sulkemalla viime vuoden aikana paperikoneita Raumalla, Ranskassa ja Saksassa.

Rauman paperitehtaan johtaja Timo Suutarla on tässä lehdessä puhunut paperikoneiden pudotuspeleistä. Ne ovat olleet käynnissä jo toistakymmentä vuotta.

UPM:n hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoi Ylen haastattelussa, että ay-liikkeen vaatimuksiin suostuminen veisi Suomesta todella paljon työpaikkoja.

Houkuttelevat osingot on kirjoitettu isolla UPM:n strategiaan.

Wahlroosin johtama hallitus ehdottaa, että viime vuoden tuloksesta jaetaan osakkeenomistajille liki 700 miljoonaa euroa. Viidessä vuodessa UPM on maksanut omistajilleen 2,6 miljardia euroa osinkoina.

Lakkoilevat paperiliittolaiset kommentoivat torstain tulosuutista odotetusti: palkankorotuksiin näyttää olevan varaa, jos vain on tahtoa.

Neuvotteluja jatketaan perjantaina. Pieni yllätys on, mikäli sopimus tänään saadaan puserrettua, niin kaukana osapuolet ovat toistaiseksi olleet.

”Viidessä vuodessa UPM on maksanut omistajilleen 2,6 miljardia euroa osinkoina.”