Mietteitä tässä erikoisessa ajassa - ollaan ystäviä toisillemme

Olen nähnyt sota-ajan Suomessa, ajattelen onko tässä jotakin vastaavaa. Ei sittenkään, vaikka silloinkin pelättiin. Rukoiltiin paljon ja opetettiin lapsetkin rukoilemaan. Pelättiin eri asioita.

Oli pommikoneita Rauman yllä ja pudotettiin pommeja niin että lasit helisi minunkin kotona. Oli kovat pakkaset ja seitsemänkin pommikonetta lensi yli yhtä aikaa – vana vaan jäi. Kyllä pelättiin Isäni, Äitini ja veljeni kanssa. Ei sitä pieni flikka oikein käsittänyt. (Isäni oli äitiä paljon vanhempi eikä ollut sodassa.)

Ja kun naapurien nuoret miehet kaatuivat sodassa, niin suru oli kova monessa tuvassa. Oli tapana kun vainajat tuodaan kotipitäjään että mennään hyvästelemään heitä. Sekin oli aivan ihmeellistä pienelle tytölle ja siitä riitti koko elämäksi muisteltavaa.

Olen elämässäni syvissä vesissä pesty ja ehkä siksi olen yrittänyt ymmärtää toisiakin ja ehkä itseänikin.

Tänä päivänä on myös surua, sairautta ja yksinäisyyttäkin paljon. Laitoksissa on sairaita vanhuksia, joita ei ole päässyt katsomaan koronan takia. On niitä, joilla ei edes ole omaisia. Surun ja kaipauksen ymmärtää. Kaikille yksinäisille haluaisin viestittää ”Kyllä Luoja omistaan huolta pitää ja antaa aamuun uuteen.”

Tiedän kyllä että se on vaikeaa. Itse olen niin monta rakasta hyvästellyt. Viimeksi rakkaan poikani, joka kuoli syöpään. Ajattelenkin kuinka paljon meitä on johdattanut sukupolvien ketju, jotka ovat rukoilleet paljon puolestamme.

Osaammeko nykyisiin elää? Itse olen ”paljojen rukousten lapsi”. Siitä olen onnekas että mulla on maailman parhaat lapset, miniät ja lastenlapset ja heidän lapsensa.

Lasteni iä menehtyi 34-vuotiaana joten lapseni ovat ottaneet vastuun jo liiankin nuorena. He ovat tehneet lujasti töitä pienestä asti, pyytämättä ja käskemättä.

Toivon kaikille armollista Uuden Vuoden aikaa!

Ollaan ystäviä toisillemme ja rukoillaan toistemme puolesta, ehkä siitä saamme voimaa elämäämme!

Lahja Yli-Pietilä

monen lapsen äiti, mummu ja isomummu
(sekä rikkiviisas Mirri-kisu)