Mikä on olympia- mitalien merkitys?

Suomen saaliiksi Tokion olympialaisista jäi kaksi pronssimitalia ja lisäksi kuusi pistesijaa. Enempää ei Tokiosta juuri uskallettu toivoakaan. Viime kisoissa Riossa meni vielä huonommin.

Pitkässä juoksussa haluamme olla parempia mitali- ja pistetaulukossa, mutta pohja on nähty ja selvä käännös tapahtunut, Suomen olympiajoukkueen johtaja Mika Lehtimäki arvioi.

Parempia mitalitaulukossa, niin tosiaan pitäisi olla, tuhahtivat monet penkkiurheilijat.

USA ja Kiina rohmusivat toistasataa mitalia. Pohjoismaista Tanskaan meni yksitoista, Ruotsiin yhdeksän ja Norjaan kahdeksan mitalia.

Pieni etelänaapurimme nousi myös mitalitaulukossa Suomen edelle, koska Viron kahdesta mitalista toinen oli kultainen. Suomi oli mitalitaulukon 85:s.

Olympiamenestys ei enää ole Suomelle niin tärkeää kuin menneillä vuosikymmenillä, huomauttaa liikunnanohjaaja Kimmo Kouru mielipidekirjoituksessaan päivän Länsi-Suomessa.

Hyvä huomio. Pientä Suomea ei enää tarvitse juosta maailmankartalle.

Kourun mielestä tärkeämpää on, että menestyisimme kansan kuntoilussa.

Suomi-kuvaa huono kisamenestys ei vahingoita. Meitä se harmittaa, mutta ulkomailla harvat asiasta tietävät. Ja vielä vähemmän välittävät.

Tätä voi testata kysymällä montako mitalia Suomen kokoiset maat saivat. Vaikka Irlanti, Itävalta, Slovakia ja Serbia? Vastaus kuuluu: 4, 7, 4, 9.

Väliä on silläkin, missä lajeissa mitaleita tulee. Vähän harrastetun ja seuratun lajin yksittäinen olympiamitali on usein hetken ilo. Esimerkkejä piisaa, riittänee kun mainitsee curlingin. Yksi mies pääsi eduskuntaan, mutta urheilukentillä mikään ei muuttunut.

Olympialaisten arvo urheilumenestyksen mittarina pienenee kaiken aikaa.

Suomalaisen urheiluvuoden huippuhetkiä ovat Leijonien MM-finaali ja Huuhkajien EM-kisapaikka.

Irlantilaisille taas ykkösurheilua on sellainen jalkapalloilu, jossa soikeaa palloa saa kantaa ja heittää.

Intialaisille kriketti on rakkain. Listaa voisi jatkaa.

Isolle joukolle urheilun ystäviä läheisin on kaikkein tärkeintä. Oikein hyvä esimerkki löytyy Raumalta.