Hallitustunnustelija kokoomusjohtaja Petteri Orpo lateli 24 kohdan asialistan puoluejohtajille pureskeltavasti. Kokoomuksen varmimmaksi hallituskumppaniksi on povailtu perussuomalaisia. Puolueen johtaja Riikka Purra suhtautui Orpon asialistaan varovaisen myönteisesti. Samalla Purra kuitenkin muistutti, ettei perussuomalaiset mene hallitukseen hinnalla millä hyvänsä.
Mikä on Purran hallitukseen menon hinta? Orpon leikkausesitykset Purra tulee hyväksymään.
Mutta luopuisiko Purra esimerkiksi lähes ehdottomasta maahanmuuttovastaisuudestaan? Tämä on lietsottuine uhkineen tuottanut perussuomalaisille menestystä vaaleista toiseen. PS valtasi juuri päättyneissä eduskuntavaaleissa Annika Saarikon johtamalta keskustalta koko Pohjois-Suomen ja maatamme sitä laajemminkin.
Suomessa työnantajat ovat vaatineet muun muassa maahanmuuton lisäämistä, jotta maassa valitseva työvoimalapula helpottuisi. Työvoimapula vaikeuttaa yrityksissä jopa kasvun edellytyksiä.
Hallitustunnustelija Petteri Orpon työvoimapulaa koskevan kysymyksen yhteydessä ei mainita maahanmuuttoa. Siinä kysytään, ”millä keinoin lisäisitte kansainvälistä rekrytointia työvoiman saatavuuden turvaamiseksi”. Tämä haiskahtaa kyllä siltä, että nyt Purran puoluetta kositaan tosissaan sosialidemokraattien sijasta hallitukseen. Uppoaisiko rekrytointi terminä paremmin perussuomalaisten kenttään kuin maahanmuutto?
Meillä puhutaan mielellään työperäisestä maahanmuutosta. Haluaisimme tänne onnellisten ihmisten maahan ammattimaista työvoimaa Euroopasta tai muualta maailmaa. Mutta onko meidän palkkatasomme ja muut työehdot sekä lainsäädäntömme siinä kunnossa, että ne houkuttelisivat Suomeen ammattimaista työvoimaa? Vai joudummeko sittenkin tyytymään siihen työvoimaan, mitä maailmalta on saatavissa?
Hallitustunnustelija Petteri Orpo tarvitsisi enemmistöhallitukseensa perussuomalaisten lisäksi pari pienpuoluetta. Tyrkyllä ovat kristillisdemokraatit ja ruotsalaisen kansanpuolue.
Kristillisten johtaja Sari Essayah vie puolueensa hallitukseen ehdoitta. Sen sijaan rkp:n johtaja Anna Maja Henriksson joutunee ainakin kenttäväelleen selittämään, miksi hän empivästä kannastaan huolimatta veisi puolueensa perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen.
Pentti Välimaa