Mikään puolue ei voi yksin Suomea hallita

Suomi hoiti hyvin pandemian, turvallisuus ja terveys edellä. Suomi elvytti niin, että talous ja terveys pysyivät tasapainossa. Samalla kyllä taloutemme velkaantui.

Seuraavan hallituksen on aloitettava pitempiaikainen, suunnitelmallinen velkojen hoitaminen. Tähän kyllä löytyy erilaisia ohjelmia, jotka eivät kohtele väärin heikommassa asemassa olevia kansalaisia. Sanna Marinin hallituksen päätökset mm. vievät näitä tavoitteita eteenpäin.

Sote-uudistus aloitti toimintansa tämän vuoden tammikuussa. Tämäkin uudistus vaatii valtiolta miljoonia. Hallitusohjelman mukaan uudistetaan koulutussektoria. Tarvitsemme myös työperäistä maahanmuuttoa. Tässä on asioita, joiden hoitaminen vaatii useita hallituskausia. Emmehän pysäytä maamme kehittämistä?

Ukrainan sota on vakava haaste myös meille suomalaisille. Nato-päätöksellä Suomi siirtyy pari piirua lännen suuntaan. Samalla Suomi jatkaa myös omia aseinvestointeja, uutta teknologiaa, niin ilma-, meri- kuin maavoimiin. Niin kyllä velkaannumme.

Miten taloushaasteista selvitään? Yksi mahdollisuus on kannattava elinkeino- ja investointitoiminta. Tältä osin Suomi on muutoksessa. Useita yrityksiä haluaa investoida uutta vihreää teknologiaa Suomeen.

Näin kyllä velanmaksulle mahdollisuuksia on. Laiska raha ja ahkerat kansalaiset työhön. Kitinät ja valitukset pois.

Nyt on hyvä pohtia valintoja. Mitkä puolueet pystyvät yhteistyöhön, ja vaikeissakin asioissa vastuuta kantamaan? Suomi tarvitsee yhteistyön hallituksen, jolla on taloudellista tietämistä, kansainvälistä kauppapoliittista, elinkeinopoliittista taitoa ja tuntemusta sekä ennakkoluulotonta energiapolitiikkamme, myös kaupallisen energiapolitiikan kehittämistä.

Inflaatio tulee pysäyttää. Suomella on maailmalla hyvä maine pätevistä edustavista politikoista sekä toimivasta parlamentarismista.

Suomi on monipuoluemaa. Mikään puolue ei pysty yksin Suomea hallitsemaan.

Toivon keskustelevaa, rohkeaa idearikasta yhteistyöhön pyrkivää eduskuntavaalityötä. Saa siinä olla myös realismia.

Lopuksi. Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ilmoitti, ettei kannata punamultahallituksen jatkoa. Tämä helpotti sinipunahallitus-vaihtoehtoa

Markku Palonen