Mikään tuskin ihan heti muuttuu

Aluevaalit käydään tänään, vaalien varsinaisena äänestyspäivänä.

Sunnuntai-illan mittaan tiedetään, millä kokoonpanolla kansalaisten sosiaali-, terveys-, ja pelastuspalveluista päätetään seuraavat neljä vuotta.

Vaalituloksen selvittyä uudet aluepäättäjät käärivät hihansa ja alkaa varsinainen työ. Hyvinvointialueet pitää saada rakennettua ennen kuin koittaa vuosi 2023. Silloin toiminnan pitäisi alkaa.

Moni jo ennakoi, miten oman alueen palveluiden kanssa käy. Säilyykö oma terveysasema? Entä hammashoitola? Mistä apu saapuu, jos palaa?

Asukkaan kannalta mikään tuskin ja toivon mukaan ihan heti muuttuu. Muutosta jarruttaa muun muassa toimitilakysymys.

Hyvinvointialueet vuokraavat ensi alkuun nimiinsä kuntien ja kuntayhtymien käytössä olevat nykyiset sote-kiinteistöt ja pelastustoimen tilat.

Vuokrasopimukset pitää laatia niin, että ne ovat voimassa seuraavat 3 vuotta. Päälle tulee vielä mahdollisuus yhteen optiovuoteen.

Tilavuokrat ohjailevat palveluverkkoa pysymään entisissä uomissaan tulevina vuosina. Voi olettaa, että seuraavat kolme neljä vuotta soten toimipisteet ovat ennallaan.

Myös aikataulut määrittävät tulevaisuutta. Järjestämisvastuu iskee hyvinvointialueille jo ensi vuoden alusta. Kovin radikaaleihin muutoksiin ei aika riitä, vaikka kulisseissa suurta muutosta on toki valmisteltu jo pitkään.

Hätiköimättömyys on myös viisautta. Aluepäättäjien on saatava riittävästi aikaa ajaa itsensä sisään täysin uuteen, vasta rakenteilla olevaan organisaatioon.

Erityisen tärkeää on onnistua hahmottamaan oman hyvinvointialueen kokonaisuus. Vasta sen jälkeen on perusteltua ottaa kantaa tulevaisuuden palveluverkkoon.

Heti huomispäivänä eivät omat sote-palvelut lopu tai siirry keskuskaupunkiin.

Keskittämisen uhka leijailee kuitenkin jossain horisontissa. Nykyinen palveluverkko ei ole kiveen hakattu. Tulevaisuudesta ei tiedä, mutta vielä tänään siihen voi vaikuttaa. Vaalihuoneistot ovat avoinna iltakahdeksaan saakka.