Miksei vauvoja synny?

Länsi-Suomen pääkirjoitus 11.7 oli otsikoitu: ”Vauvarahallako lapsentekoon?” Pääkirjoituksessa todettiin, että Suomessa on jo vuosia tuskailtu laskevan syntyvyyden vuoksi. Syntyvyyden ohella myös solmittujen avioliittojen määrä on laskenut jyrkästi 2010-luvulla.

Kenttäpiispa Pekka Särkiö pohti kesäkuussa Kotimaa-lehden blogissa, johtuuko syntyvyyden romahtaminen ainakin osittain ydinperheen, avioliiton, pariuskollisuuden ja sukupuolijaon murentamisesta.

Särkiö joutui aikamoiseen myllytykseen, ja hänen tekstiään paheksuivat sekä arkkipiispa Tapio Luoma että Espoon piispa Kaisamari Hintikka. Pääesikunnan päällikkö otti kenttäpiispan puhutteluun. Särkiö perääntyi, poisti bloginsa ja pyysi anteeksi käyttämiään sanamuotoja.

Kun ns. tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin eduskunnassa vuonna 2014, perinteisen avioliiton kannattajat varoittivat, että uusi laki tulee mullistamaan perheiden asemaa sekä kaventamaan sanan- ja uskonnonvapautta.

Kansanedustaja Päivi Räsänen on joutunut 15 vuoden takaisesta tekstistään ja Paavalin roomalaiskirjeen lainaamisesta poliisikuulusteluihin.

Kenttäpiispa Pekka Särkiö pääsi tällä kertaa pelkällä varoituksella. Heidän kohtelunsa osoittaa, miten maamme nyt makaa: on vihapuhetta siteerata Raamattua tai mietiskellä ääneen uuden sukupuolimoraalin vaikutusta perheeseen, avioliittoon ja syntyvyyteen.

Juha-Lassi Tast