Miksi aluevaalit ovat niin tärkeät?

Voisiko Länskäri julkaista tietoiskun aluevaaleista? Mistä niissä on kyse ja esimerkiksi mitä eroa kuntavaaleihin, kysyi nimimerkki Epätietoinen.

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta uusille hyvinvointialueille reilun vuoden päästä.

Tammikuun aluevaaleissa valitaan aluevaltuutetut, jotka päättävät miten edellä mainitut tärkeät peruspalvelut käytännössä hoidetaan.

Kyse on siis isoista asioista.

Esimerkiksi Rauman kaupunki ei jatkossa enää päätä oman terveyskeskuksensa palveluista. Kaikki kuntalaisiin suoraan vaikuttavat päätökset tehdään lähitulevaisuudessa aluetasolla.

Nykyisissä sairaanhoitopiireissä kaikilla kunnilla on edustajansa. Aluevaltuustoihin sen sijaan ei tule mitään kuntakiintiöitä.

Kuntien henkilöstö puolittuu siinä rytäkässä, kun sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen ammattilaisten työnantaja vaihtuu hyvinvointialueeksi.

Alueille siirtyvät lääkärien, hoitajien ja sosiaalityöntekijöiden lisäksi myös ne tukipalveluiden osaajat, joiden työstä vähintään puolet liittyy soteen.

Lähes 200 000 suomalaisen työnantaja vaihtuu. Aika monella heistä vaihtuu myös työpaikka.

Aluevaltuustot eivät pääse helpolla. Alueiden tulisi pärjätä sillä rahalla, jonka valtio niille jakaa.

Hallintomalli muuttuu, mutta samat kuumat kysymykset vaativat yhä vastauksia. Miten eurot riittävät, kun palvelujen kysyntä lisääntyy väestön vanhetessa? Miten ratkaista työvoimapula?

Vaaleista innostuttaisiin varmasti, jos palveluista voisi puhua konkreettisemmin. Säilyvätkö tutut palvelut? Kumpi matkustaa: asiakas tai ammattilainen?

Keskusta avasi pelin kärkiteemallaan: vähintään yksi sote-asema joka kuntaan. Sittemmin puolue on tarkentanut, ettei tarkoita täyden palvelun terveyskeskusta.

Demarien linjaus on käytännössä sama: palvelupiste joka kuntaan. Eikä se välttämättä tarkoita lääkäriä joka päivä.

Kokoomus peräänkuuluttaa maalaisjärkeä. Sen mukaan aluevaaleissa kyse on kansantaloudesta, terveydestä ja turvallisuudesta.