Miksi kokoomuksen hallituskumppanit aina häviävät?

On ollut enemmän sääntö kuin poikkeus, että kokoomuksen päähallituskumppani joutuu hallituskauden päätteeksi kokemaan vaalitappion.

Nytkin gallupit ennakoivat Juha Sipilän johtamalle keskustalle vaalitappiota huhtikuun eduskuntavaaleissa.
Vaalitappion karvasta kalkkia keskusta joutui nielemään myös kahdeksan vuotta sitten. Tuolloinkin keskustan hallituskumppani kokoomus pääsi hallituskauden politiikastaan kuin koira veräjästä.

Neljä vuotta myöhemmin kokoomuksen hallituskumppanille SDP:lle kävi keskustan tavoin samoin.
Istuvan hallituksen pääministeripuolue keskustan gallup kannatus on jo pitkään pysytellyt 15- 16 prosentin lukemissa. Ihmeitä pitää tapahtua, jos keskusta noista kannatuslukemista nousisi huhtikuun vaaleissa gallupia johtavan SDP:n tai kakkosena keikkuvan kokoomuksen ohi. Vihreä puoluekin uhkaa jo keskustan kolmossijaa.

Keskustan alhainen kannatus ei yksin selity väitteellä, että hallituksessa kokoomus vie ja keskusta vikisee. Keskustan politiikkaa junailevan pienen eliitin on syytä kysyä myös itseltään, että onko viisasta ajaa maakuntauudistuksen kustannuksella kokoomuksen hellimää markkinavetoista sotea.

Siitä löytynee vastaus, miksi keskustan kannatus kyntää. Soten pelkoa lisää vielä vanhusten yksityisistä hoitokodeista kertovat järkyttävät uutiset.

Hoitokotien ongelmista on kokoomustakin moitiskeltu julkisesti muun muassa siitä, että se ainoana puolueena vastustaa pysyvän hoitajamäärän kirjaamista lakiin. Se näkyi Ylen viime gallupissa kannatuksen laskuna.

Kannatusnotkahduksista huolimatta kokoomuksen etuna on se, että puolue on onnistunut julkisuudessa muita paremmin imagopolitiikassaan. Tässä yksi vastaus siihen, miksi kokoomus on hallituskausistaan selvinnyt poliittisesti ikään kuin voittajana.

Pentti Välimaa