Miksi mies ei ole lentoemäntä?

Toisaalta sukupuolineutraaliudesta väännetään muka-hauskoja vitsejä.

Sukupuolineutraalius on nostettu joissakin piireissä lähes kirosanan asemaan. Asiasta kerrotaan ”totuuksia”, jotka jäävät elämään, vaikka kyseisten väittämien totuudellisuus on ammuttu monta kertaa alas.

Toisaalta sukupuolineutraaliudesta väännetään muka-hauskoja vitsejä. Lisäksi sukupuolineutraalisuutta esiin nostavia pidetään pikkusieluisina ja huumorintajuttomina.

Viime vuosina on pohdittu sukupuolineutraalia kieltä. Esillä on ollut muun muassa, johtaako Eduskunnassa puhetta puhemies vai voisiko se olla puheenjohtaja. On myös esitetty, että monet mies-loppuiset ammattinimikkeet muutettaisiin neutraaleiksi. Johtaako työpaikalla töitä esimies vai työnjohtaja, asentaako johtoja sähkömies vai sähköasentaja, hoitaako asioita oikeudessa lakimies vai asianajaja?

Kyse ei ole mistään pikkumaisuudesta. Tutkimusten mukaan monen naisen on vaikea tuntea itsensä joksikin -mieheksi. Pikkulapset puolestaan saavat mies-loppuisista ammattinimikkeistä sellaisen käsityksen, että ne ammatit on oikeasti tarkoitettuja vain miehille.

Sukupuolineutraalit ammattinimikkeet eivät tarkoita sitä, ettei enää saisi olla sukupuolia. Neutralisoinnilla pyritään siihen, että vain miehiä kutsutaan miehiksi ja vain naisia kutsutaan naisiksi. Tosin nais-loppuisia ammattinimikkeitä ei miesten kohdalla käytetä nytkään, ja onko kukaan kuullut esimerkiksi laitosemäntä Ville Virtasesta. Ja miespuolinen lentoemäntäkin on stuertti.

Sitä paitsi kieli muuttuu muutenkin koko ajan, on aina muuttunut. Esimerkiksi kirjoitetussa kielessä on tultu aika kauas Kiven Seitsemästä veljeksestä, puhumattakaan Agricolan ABCkiriasta. Eikä enää ole vuosikymmeniin ammattinimikkeiden lopussa käytetty -tar, -tär päätteitä erottamaan naiset miehistä. Ja lehtimieskin on jo pitkään ollut toimittaja.

Mediakin, ja varsinkin iltapäivälehdet, sortuu sukupuolineutraaliudella irvailemiseen. Yksi tällainen kaupunkilegendaksi jäänyt nosto ovat sukupuolineutraalit liikennemerkit. Sen keksi iltapäivälehdistö.

Eikä liikennemerkkien muuttaminen muuten ole tämän ”tyttöhallituksen” (siinä taas yksi esimerkki siitä, miten naiseudella alistetaan ja solvataan kielessä) keksintö, vaan hanke laitettiin liikkeelle Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana.

Väyläviraston sivuilta löytyy tietoa liikennemerkkien muuttamisesta. Muutoksen tarkoituksena on ollut tehdä merkeistä nykyistä selkeämpiä ja luettavampia. Merkkien on hyvä olla selkeitä jo senkin takia, että autojen merkkejä lukeva tekniikka lisääntyy koko ajan.

– Mediassa on paljon puhuttu liikennemerkeissä näkyvien hahmojen yksinkertaistuksista. Yleinen harhaluulo on ollut se, että merkkien ulkonäköä olisi muutettu, jotta niistä saataisiin sukupuolineutraaleita. Merkkien tekeminen sukupuolineutraaleiksi ei ole missään vaiheessa ollut uudistuksen tavoite, Väylävirastosta todetaan.

Mutta kuulostaahan se nyt paljon raflaavammalta väittää, että tyttöhallitus haluaa poistaa sukupuolet.

Eikä muutos muutenkaan ole suomalainen keksintö. Esimerkiksi Tanskan ja Norjan nykyisissä liikennemerkeissä on hyvin samanlaiset hahmot.

Oikeasti sukupuolineutraalius tarkoittaa sitä, että ihmisillä on sukupuoleen katsomatta samat oikeudet ja velvollisuudet. Se tarkoittaa myös sitä, että esimerkiksi ammattia ei tarvitse valita sukupuolen, vaan kiinnostuksen mukaan. Sitäkin se tarkoittaa, ettei tyttöjä tarvitse pukea pinkkiin ja poikia siniseen. Mutta sitäkin se tarkoittaa, että näin voi myös tehdä.

Kieli on vahva hallitsemisen väline. Siksi sen pitäisi olla reilu kaikille.

”Tutkimusten mukaan monen naisen on vaikea tuntea itsensä joksikin -mieheksi.”

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut