Miksi pelaaminen sopii vain pojille?

Monilla on oletuksena tieto, että vain miehet pelaavat tietokonepelejä. Se on totta, että kun katsoo tilastoja eri pelien pelaajista, suurin osa on miehiä. Useimmat sanovat, että vaikka naiset pelaavat joitain pelejä, ei heistä voisi tulla ammattitason pelaajia millään tavalla.

Kävin vuonna 2017 talvella Helsingin messukeskuksessa pidetyssä ”Assembly Winter” -tietokone tapahtumassa. Tapahtumaan voi ostaa itselleen konepaikan, jossa pystyy muiden pelaajien kanssa pelaamaan LAN-tyylillä. Harmikseni en nähnyt tapahtumassa kuin muutaman naispelaajan. Myöhemmin 2019 kesällä kävin tapahtumassa uudestaan ja huomasin, että tapahtumassa olevan noin 15 prosenttia naisia.

Useimmat naiset sanovat, että heidän kaveripiireissänsä pelaamista pidetään ”poikien juttuna”. Vuonna 2020 milloin yritetään saada asiat mahdollisimman tasa-arvoisiksi, sanotaan, että pelaaminen sopii vain pojille. Miksi?

Minkä takia pelaaminen sopii vain pojille? Olen törmännyt pelatessani moniin naispuolisiin pelaajiin ja huomaan varsinkin suomalaisille palvelimilla heidän tulleen haukutuksi ja käskevän lopettaa pelaaminen ja tehdä naisten asioita.

Myös Twitteriä lukiessa olen huomannut muutamia videopätkiä, missä yhdessä suositummassa videopelissä ”Counter Strikessä”, joku miespelaaja ammutaan naispelaajan toimesta, niin alkaa huutonaurut kavereiden kesken, että hän kuoli juuri naiselle. Onko pelaajille oletuksena se, että naiset eivät osaa pelata?

Naisia ei ole nähty videopelien ammattipuolella, luultavasti sen takia, että miehet ovat pelanneet paljon pidempään juuri sen takia, koska pelien pelaaminen on ennen ollut ”vain miesten juttu”, jolloin naisilla menee muutama vuosi aikaa saada kiinni ne, jotka ovat kyseisiä pelejä pelanneet jo toista kymmentä vuotta. Toivottavasti naiset rohkenisivat pelaamaan enemmän ja toivoisin näkeväni lähiaikana naisia pelaamassa ammattitason peleissä.

Tietokoneen suurkuluttaja