Miksi puhallinsoitto ja kuorolaulu kielletään?

Kirjoittaja ihmettelee, että muun muassa puhallinsoittoharrastus on Raumalla kielletty kokonaan. Kuva on ajalta ennen koronaa.
Kirjoittaja ihmettelee, että muun muassa puhallinsoittoharrastus on Raumalla kielletty kokonaan. Kuva on ajalta ennen koronaa.

Nuorten asiat ja ongelmat ovat olleet esillä viime aikoina mediassa ja julkisessa keskustelussa. Yleensä aiheet ovat olleet negatiivisia. Ongelmien syyt ovat usein pitempiaikaisia mutta koronarajoitteet, estämällä nuorten harrastukset ja muut kokoontumiset, lisäävät nuorten eriarvoisuutta ja syrjäytymistä.

Miten on mahdollista, että samalla kun ravintoloissa ja baareissa saa tavata kavereitaan ja kokoontua, niin nuorten harrastukset alle 10 hengen ryhmissä ja turvavälein eivät ole sallittuja.

Puhallinsoitto ja kuorolauluharrastukset on Raumalla kielletty kokonaan.

Olin Rauman Poikasoittokunnan puheenjohtajana noin 20 vuotta. Ravintoloissa olen ollut töissä vajaat 40 vuotta, joten tunnen molemmat alat ja toimintatavat hyvin.

Puhallinorkesterissa jokaisella soittajalla on oma tai henkilökohtainen soitin. Huolellisella käsihygienialla ja turvavälein voidaan taata terveysturvallisuus. Ennen ja jälkeen harjoitusten voidaan käyttää maskeja. Maskit poistettaisiin vasta omalla paikalla soittamisen alkaessa.

Soittokunnassa on soitinryhmiä eli sektioita, jotka voisivat harjoitella eri aikaan. Yleensä näissä ryhmissä on alle 10 soittajaa. Orkesterinjohtaja osaa kyllä suunnitella ryhmät mielekkäällä ja turvallisella tavalla, jolloin pystytään noudattamaan myös turvavälejä. Tätä samaa ei voi sanoa ravintolayleisön käyttäytymisestä, vaikka osa ravintolan asiakaspaikoista olisikin tyhjänä.

Tiedän kokemuksesta, kuinka valtavan työn Poikasoittokunnan rakentaminen nykyiseen tasoon ja kokoon on vaatinut. Toivottavasti tämä pandemia ei tarkoita soittokunnan alasajon alkamista. Tämä olisi menetys myös Rauman kaupungin imagon kannalta.

Vaikka itse koen soittokunnan toiminnan tärkeäksi, niin sama asia koskee kaikkia nuoria ja heidän harrastuksiaan. Nuoret on päästettävä harrastamaan turvallisella tavalla. Muussa tapauksessa vahingot ovat pitkäaikaisia, vaikeasti korjattavissa ja tulevat yhteiskunnalle kalliiksi.

Meidän on pidettävä huolta lasten ja nuorten hyvinvoinnista pandemiasta huolimatta. Tätä ei edesauta se, että harrastukset varmuuden vuoksi kielletään. Itse en kannata ravintoloidenkaan kokonaan sulkemista.

Näissäkin asioissa pitää toimia kokonaisturvallisuutta edistävällä tavalla.

Hannu Ollila

Rauma