Miksi Rauma menestyy?

Raumalla on varaa ”luksuspalveluihin”. Varmasti yksi tekijä on raumalaisten kyky olla yhdessä ”raumalaisia”. Yhdessä tekeminen ja toisen ihmisen arvostaminen on Suomesta kuollut melkein sukupuuttoon, koska yksilökeskeisyys, yksilön vapaudet ovat nykyisen höttöpolitiikan keskiössä. Raumalla on pitkään tajuttu, että yhdessä olemme vahvempia.

Raumalaiset sietävät ja arvostavat omia johtajiaan. Silloin, kun kaupunginjohtajalla ja poliittisilla päättäjillä on kaupunkilaisten tuki, he uskaltavat ottaa enemmän riskejä. Raumalla tajutaan laidasta laitaan, että yritykset tuovat työpaikat ja vaurauden.

Raumalla ymmärretään myös suhteiden merkitys muualle Suomeen. Pitkäaikaiset verkostot yrityselämän sisällä, myöskin kansainvälisesti ovat edesauttaneet nykyisen monipuolisen teollisuuden sijoittumisen Raumalle. Suomessa tarvitaan myös suoria kanavia tasavallan poliittiseen päätöksentekoon. Vaikka kansanedustajat pääasiassa säätävät lakeja, on heillä Suomessa suuri rooli oman maakunnan edunvalvonnassa.

Raumalaisten onni tai viisaus on myös siinä, että he ovat äänestäneet nuoren, ahkeran Matias Marttisen kansanedustajaksi. Matiasta voi vilpittömästi kehua ahkeruudesta yrityselämän asioihin pureutumisessa ja auttamisessa. Raumalaiset ymmärtävät, että nuoren, fiksun Matias Marttisen ura on vasta nousukiidossa.

Rauman teollisia ja logistisia (satama) vahvuuksia ei korosta liikaa. Olkiluodon ydinvoimalakokonaisuus tukeutuu myös vahvasti Rauman palveluihin ja tarjoaa paljon vaativia työpaikkoja. Rauma on myös seutukuntansa kaupan keskittymä. En ole varma siitä, tiedostavatko kaikki raumalaiset sen, että heidän kaupunkinsa on Satakunnan ainoa todellinen matkailukohde.

Vanhan Rauman säilyttäminen on myös rohkaissut muuta raumalaista kulttuurityötä. Vaikka se on Riikka Purran mukaan luksuspalvelua, Raumalla on varaa ja viisautta pitää kiinni omista ”luksuspalveluistaan”.

Toki Raumallakin on parannettavaa. Vanhuspalvelut on nostettava ykkösasiaksi, vaikka vastuu niistä onkin Porissa hyvinvointialueella. Ympärivuorokautisen hoivan paikkoja on saatava Raumalle lisää pikaisesti. Teot ratkaisevat!

Jukka Tuori

maakuntaneuvos, Huittinen