Miksi Rauma tarvitsisi uuden krematorion?

Rauman ja Porin ev.lut. seurakunnat selvittävät yhteisen krematorion hankkimista. Ehdotus alueellisesta krematoriohankkeesta on lähtöisin Porin seurakunnalta – eikä ihme koska Pori tarvitsee ympäristösyistä uuden krematorion.

Rauman seurakunnan kiinteistöpäällikkö Eino Korsin mukaan Rauman krematorio on toimiva ja täyttää ympäristövaatimukset. Uusi polttouunikin on vain reilun vuoden ikäinen. Suurin ympäristöhaitta Rauman tuhkauksissa on Eino Korsin mukaan amalgaamipaikkojen elohopeapäästöt.

Mikä todellinen syy Raumalla olisi lähteä uuteen krematoriohankkeeseen? Ei syyksi riitä se, että naapurikaupunki tarvitsee uuden krematorion, tai se että kenties tulevaisuudessa päästömääräykset ovat tiukemmat.

Yhteinen krematorio mitä todennäköisimmin rakennettaisiin Poriin, joten vainajan kuljetuksesta aiheutuvat ympäristöhaitat olisivat isommat kuin hänen parista amalgaamipaikastaan.

Onko kyseessä vain nykyisin muodikas keskittämisilmiö, mikä raumalaisen näkökulmasta tarkoittaa että kaikki Poriin? Taidankin lisätä hoitotahtoni hautajaistoivomukseen kohdan: ”Toivomukseni on polttohautaus, mutta mikäli tuhkausta ei ole mahdollista hoitaa Raumalla, minut on kipattava kokonaisena arkkuineni 2,7 metrin syvyiseen kuoppaan.”

Ulla Ahro

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Rauman ja Porin seurakuntien hanke yhteisestä krematoriosta syvenee