Miksi tärkeä väylä on kuin kärrytie?

Ajelen pari kertaa viikossa Turkuun tapaamaan perhettä ja ystäviä. Peuroja on liian usein hirviaidan ja maantien välissä. Vaikka olen varovainen, eräänäkin iltana jänis loikkasi autoni alle. Pahempaa ei sattunut, mutta mieli jäi matalaksi,kun jouduin varmistamaan, ettei eläin jäänyt kitumaan.

Iltahämäräinen Turun ja Rauman välinen ajeluni henkeni kaupalla saa minut ajattelemaan väylän merkitystä. Valtatie 8 on tärkeä kumipyöräliikenteen reitti aina Kokkolaan asti. VT 8 on osa Eurooppa 8-väylää, joka on Suomen tärkeimpiä teollisuuden tavaroiden liikkumisreittejä aina Keski-Euroopasta Norjan Tromssaan asti.

Miksi näin tärkeä väylä on silti edelleen kapea kuin kärrytie?

Vaikka E 18 on saatu valmiiksi Turusta Helsinkiin jo aikoja sitten, 8-tietä kunnostetaan tuskallisen hitaasti. Vaikka levennyksiä on tehty ja ohituskaistoja on tulossa, se ei riitä. Maakuntamme ja kaupunkimme on taisteltava pontevammin koko Turku--Rauma-osuuden nelikaistaistamisesta.

Rauman työikäisten määrä vähenee. Meille opiskelijoille on oltava mahdollista jäädä Raumalle asumaan myös opiskelun loputtua. Uusien raumalaisten ja kaupungin elinvoimaisuuden lisääminen onnistuu vain nykyisten työpaikkojen säilyttämisellä ja uusien luomisella. Maantie- ja meriväylät, sekä sataman kehittäminen ovat meille elintärkeitä asioita.

Minä haluaisin jäädä Raumalle asumaan valmistuttuani.

Touko Parpola
Yo-merkonomi ja AMK-tuotantotalous, Ravintolatyöntekijä/Asfalttimies/Työmies