Miljoonan museokäynnin raja menee rikki suvella

Sodan ja rauhan keskus Muistissa Mikkelissä voi esimerkiksi talvisodan taistelun tai eläytyä vaikkapa evakkonaisen tai pasifistin sotatarinaan. Uuden upean Muistin yhteydessä toimii vanha tuttu päämajamuseo.
Sodan ja rauhan keskus Muistissa Mikkelissä voi esimerkiksi talvisodan taistelun tai eläytyä vaikkapa evakkonaisen tai pasifistin sotatarinaan. Uuden upean Muistin yhteydessä toimii vanha tuttu päämajamuseo. Kuva: Janne Rantanen

”Heinäkuu villitsi museokävijät – museokorttia vingutettiin ennätykselliset puoli miljoonaa kertaa!” Näin raflaavasti oli otsikoitu Museokortin tiedote, jossa kerrottiin heinäkuun museovierailujen lisääntyneen 40 prosentilla viime kesään verrattuna.

Heti kärkeen lienee syytä esittää valistunut arvelu, että osaselitys löytyy kyseisen kortin suosiosta.

Yhä suurempi osuus museomaksuista kuitataan museokortilla, jolla pääsee lähes kaikkiin Suomen museoihin ja niiden erikoisnäyttelyihin.

Raumalla museokorttia vilauttamalla pääsee raatihuoneelle, Marelaan, Kirstiin, savenvalajan verstaaseen, merimuseoon, taidemuseoon ja Lönnströmin kotimuseoon.

Rauman museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari kertoi Länsi-Suomelle, että kesän kävijämäärät ovat nousseet myös Rauman museokohteissa (LS 4.8.).

Kuluva kesä on joka tapauksessa ollut tavanomaista parempi suomalaisille museoille.

Museokorttiyhtiö odottaa miljoonan kesävisiitin rajan menevän rikki, mikä on poikkeuksellista. Silloin myös koko vuoden kävijäennätys menee uusiksi.

”Kesän kävijämäärät ovat ylittäneet kaikki odotukset. Väkeä vetävät paitsi suuret museotapaukset kuten Kiasman Tom of Finland, Ateneumin Albert Edelfelt ja Designmuseon Kustaa Saksi, mutta myös pienemmät ja erikoisemmat kohteet ympäri maan”, kertoi Museokortin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Marjo Vänttinen tiedotteessa.

Kaikkien aikojen innovaatioksi museokorttia kuvattiin jutussamme viime syksynä (LS 27.11.2022). Vahva väite, mutta on siinä perääkin.

Kortti selvästi madaltaa kynnystä vierailla museoissa. Niin itselle uusissa kuin myös tutuissa, ”jo nähdyissä” museoissa.

Usein käy niin, että museo tai näyttely osoittautuu yllättävän mielenkiintoiseksi ja ajassa eläväksi.

Museokortti-toiminnasta vastaa FMA Creations, joka on kokonaan Suomen museoliitto ry:n omistama ja kuuluu Museoliitto-konserniin.

Korttijärjestelmän tulot jaetaan museoille kävijämäärien perusteella.