Ministeri Henriksson alentaisi työpaikkasopimisella palkkoja

Ruotsalaisen kansanpuolueen (Rkp) puheenjohtajaksi valittu, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson esittää, että työpaikkasopiminen otettaisiin määräaikaisesti käyttöön, jotta päästäisiin korona-ajan yli.

Ministeri Henrikssonin esitys käytännössä tarkoittaisi jo nyt sitä, että työntekijöiden palkkoja ja työehtoja heikennettäisiin työpaikkojen säilymistoiveen nimissä.

Ministeri Henrikssonkaan ei siis muuta keksi työllisyyslääkkeekseen kuin vain työntekijöiden palkkojen alentamisen. Saman on keksinyt myös kokoomuksen raumalainen kansanedustaja Matias Marttinen, joka on jättänyt paikallisesta sopimisesta lakialoitteen.

Ylen haastattelussa Henriksson harmitteleekin sitä, ettei työpaikkasopiminen ole työmarkkinajärjestöissä edennyt. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että työpaikkasopimisessa edetään työ- ja virkaehtosopimusten kautta.

Tästä Henriksson poikkeaa, kun hän ajaa Suomen yrittäjäjohtaja Mikael Pentikäisen paikallista sopimismallia, joka tarkoittaa sitä. että myös työnantajaliittoihin kuulumattomat työnantajien pääsisivät työpaikoilla sopimaan palkoista ja työajoista sekä muista työehdoista.

Henrikssonille sopii yrittäjäjärjestön tavoite siitä, että työpaikalla työntekijöitä voisi edustaa myös joku muu kuin ammattiliiton luottamusmies.

Tämä käytännössä tarkoittaisi sitä, etteivät ammattiliitot pystyisi enää työpaikkatasolla työntekijöiden palkka- ja työehtoja valvomaan.

Poliittinen oikeisto olisi tästä iloinen. Se on puhunut pitkään paikallisen sopimusjärjestelmän puolesta.

Pentti Välimaa