Ministeri puhui, ymmärsikö kansa

STM:n tiedotustilaisuus maanantaina  jää historiaan ministeri Krista Kiurun esityksen osalta. Kiurun noin varttitunnin esitys oli kuulijalle ja katselialle aivojumppaa. Itsen ainakin ahdistuin, kun en ymmärtänyt kuulemaani.

Viesti yleisölle oli säästetty esityksen loppuun. Suomen raja-asemille tulee riskimaista palaaville pakollinen koronavirus testaus ja pakollinen 2 viikon kotikaranteeri. Jotta katsoja sai tämän tiedon, piti kuunnella tosi pitkään ”siansaksaa”. Alustuksesta sain kyllä sen selville, että ministeri on tehnyt paljon valmistelutyötä viime viikolla, viikon vaihteessa ja myös maanantaina. Myös muut ministerit ovat tehneet työtä.

Itse olen pitänyt selvänä asiana, että ministerit ponnistelevat esikuntineen aina voimakkaasti ja erityisesti tällaisena aikana.

Ministeri Krista Kiurun puheenvuoro sisälsi varsin paljon toistoja ja loputtoman pitkiä lauserakenteita. Terveys- turvallisuus viranomaiset siirtyvät nyt etulinjaan, oli yksi toistettu viesti.

Mieleen tuli väkisin tasavallan presidentti Sauli Niinistön keväällä esittämä ”Koronanyrkki”.

Nyrkkiä olisi johtanut pääministeri ja muut jäsenet olisivat olleet rautaisia ammattihenkilöitä THL:stä, hallinnosta ja sairaaloista.

Tämä kriisiajan toimielin olisi saanut valtuutensa eduskunnalta. Se olisi johtanut koronatoimia ja hoitanut viestinnän ilman koettuja teatteriesityksiä.

Jukka Tuori