Ministerien vauva- lomat rohkaisevat

Hallituspuolueiden naispuheenjohtajat ovat näyttäneet uudenlaista mallia. Viisikosta jo kolmas on jäämässä äitiyslomalle hallituskauden aikana.

Keskustan Annika Saarikko jäi tiede- ja kulttuuriministerinä vauvalomalle vuonna 2019. Vuoden tauolla olleesta Saarikosta tuli puheenjohtaja Katri Kulmunin jälkeen.

Vasemmistoliiton Li Andersson jätti opetusministerin postin puoleksi vuodeksi. Puheenjohtajana hän kuitenkin osallistui kuntavaalikampanjointiin.

Nyt vihreiden Maria Ohisalo on jäämässä vanhempainvapaalle. Esikoisen odotetaan syntyvän jouluksi. Vihreät tarvitsee tuuraajaa sekä ministeriksi että puheenjohtajaksi.

Pienen lapsen äiti on myös pääministeri ja demarien puheenjohtaja Sanna Marin. Hän on kertonut haaveilevansa toisesta lapsesta.

Juhannuksen jälkeen sosiaali- ja terveysministerinä aloittaneen Hanna Sarkkisen (vas.) esikoinen täyttää pian kaksi vuotta.

Raumalla vieraillut Sarkkinen sanoi, että aina on oikea aika lapselle. Kukaan ei saa olla korvaamaton.

Ministerikin voi jäädä kotiin – ja töihin palattuaan selvitä vastuullisesta ja aikaa vievästä tehtävästä.

Useimmilla lapsilla on kaksi vanhempaa, totesi Sarkkinen.

Naisen urapolku on perinteisesti ollut kivisempi ja kuoppaisempi kuin miesten.

Monet naiset ovat siirtäneet lapsentekoa myöhempään ajankohtaan. On haluttu saada opinnot loppuun ja hankkia vakituinen työpaikka. Se on ymmärrettävää ja usein viisasta.

Ensisynnyttäjien keski-ikä on noussut keskimäärin 30 vuoteen. Se kaventaa otollista aikaikkunaa. Lapsihaaveita ei voi loputtomasti lykätä.

Johtavien naispoliitikkojen esimerkki rohkaisee ja kannustaa haastamaan totuttua ajattelua – myös miesten roolin suhteen.

Syntyvyys laski Suomessa kymmenisen vuotta, kaikkien aikojen alimmalle tasolle, kunnes viime vuonna tilastoihin kirjattiin pientä nousua.

Vaikka sama suunta on jatkunut, käänne on edelleen niin loiva, ettei sitä vielä uskalla trendiksi julistaa. Koronapandemia saattaa myös olla osasyy pienimuotoiseen vauvabuumiin.