Missä Laura siellä ongelma

Ruotsilan tapaaminen palasi mieleen, kun luin Sakari Muurisen ja Juha Ståhlen tuoretta kirjaa Laura Huhtasaaresta.

| Päivitetty

Sain palautetta, tietenkin, dosentti Markku Ruotsilan haastattelusta (LS 1.9.). Raumalla suvensa viettävä historian tutkija nosti vahvasti esille USA:n presidentti Donald Trumpin onnistumiset ja selitti miksi hänet voidaan kaikista kohuista huolimatta äänestää jatkokaudelle.

Ruotsilan tapaaminen palasi mieleen, kun luin Sakari Muurisen ja Juha Ståhlen tuoretta kirjaa Laura Huhtasaaresta.

Mainio nimi muuten kirjalla: Missä Laura siellä ongelma. Kirjoittajien oivan tulkinnan mukaan Laura on joko ongelma muille tai hänellä on ongelma.

Trumpin ja Huhtasaaren suosiossa on paljon yhteistä. Heidän suorasukainen tyylinsä vetoaa siihen suurehkoon kan- sanosaan, jonka mielestä ennen moni asia oli paremmin.

Kaikki puolueet ovat ottaneet pääkohteekseen koulutetun nuoren kaupunkilaisen naisen. Kuitenkin kaikilla muillakin ihmisillä on äänioikeus ja tämä tahtoo unohtua, huomauttaa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjassa.

Perussuomalaiset ovat vahvimmillaan teollisuuspaikoilla, jotka ovat konservatiivisia. Siellä eivät kiinnosta paskaakaan kasvissyönti ja homojen oikeudet. Ne haluavat palkkaa ja Kanarialle. Solidaarisuus kohdistuu lähipiiriin, eikä Amazonin sademetsiin, kuvaa puolestaan ex-puheenjohtaja Timo Soini.

Raumalainen pitkän linjan puolueaktiivi, Satakunnan ps-piirin kunniapuheenjohtaja Seppo Toriseva kertoo olleensa heti myyty, kun tapasi Huhtasaaren ensi kertaa. Laura oli pirteä, energinen, iloinen, avoin ja sanavalmis.

Torisevan mielestä Lauran tulos olisi vielä parempi, jos hän jättäisi vakaumuksensa ja Trumpin vähemmälle.

Huhtasaaren mielestä evankelis-luterilainen kirkko on pelkkä vihervasemmistolaisten kahvikerho. Hänestä on ”perin outoa, jos esiaviollinen seksi ei ole kirkon mukaan synti, kun Raamattu tuomitsee jo pelkän himoitsevan katseen”.

Torisevan mukaan perussuomalaiset suureksi puolueeksi johtanut Soini olisi voinut hyväksyä Halla-ahon valinnan puheenjohtajaksi, muttei Huhtasaaren varapuheenjohtajuutta.

Toisen varapuheenjohtajan valinta meni Torisevan mielestä jo viihteen puolelle: porukka oli ottanut hapanta ja sai päähänsä, että pistetään Teuvo ihan piruuttaan varapuheenjohtajaksi.

Sellaista voi sattua perussuomalaisten puoluekokouksessa, jossa kaikilla puolueen jäsenillä on äänioikeus. Lauran tukimies Kari Lilja oli värvännyt netissä runsaasti uusia jäseniä tukemaan Huhtasaarta ja Halla-ahoa.

Satakuntalaiset kansanedustajat ja päättäjät eivät ole kovin vaikuttuneita Huhtasaaresta. Useampi todistaa kirjassa, ettei Lauran kanssa voi keskustella, eikä hän tee aktiivisesti työtä Satakunnan puolesta.

Monelle kannattajalle riittää, kun Huhtasaari sanoo suoraan. Vaikka vain muutamasta samasta asiasta kerta toisensa jälkeen.

Omien sanojensa mukaan Huhtasaari pyrkii koko ajan kiihottamaan kansaa. Tarkoitus on nostaa kansallismieliset valtaan ja kaataa Euroopan unioni.

Olen tullut tuomaan maan päälle riitaa, en rauhaa. Tulta minä olen tullut heittämään maan päälle, Huhtasaari sanoo Raamattua siteeraten.

Huhtasaaren seuraavaa siirtoa arvuutellaan. Parhaillaan hän kasvaa korkoa ja nauttii huippuliksaa Brysselissä.

Kirjan kirjoittajat arvelevat, että europarlamentti on Huhtasaaren hillotolppa. Kun sen on saavuttanut, voi olla hukassa.

Selvää on, että puolue tarvitsee Huhtasaarta. Viime vaaleissa Satakunnassa Huhtasaari oli ylivoimainen kansansuosikki. Hän haali liki 13 000 ääntä ja veti imussaan eduskuntaan toisen perussuomalaisen – ja melkein kolmannenkin.

Se kolmas paikka olisi ratkaissut paljon. Se olisi tehnyt perussuomalaisista suurimman puolueen Suomessa, ja Halla-aho olisi ruvennut kasaamaan hallitusta.

Maakuntajohtaja Kari Häkämies esittää tuoreessa romaanissaan Vallan hinta yhden tulkinnan, kuinka sitten voisi käydä.

Vallan hinta täydentää trilogian, jossa hän seuraa kuuden uuden kansanedustajan taivalta politiikan huipulla. Tarina on lennokasta sepitettä, mutta eri puolueiden ongelmia Häkämies kuvaa ilmeisen osuvasti.

Kirjan eduskuntavaaleissa perussuomalaiset ottaa ykköspaikan, muttei löydä hallituskumppaneita. Suurista puolueista vain kokoomus olisi valmis yhteistyöhön, joskin hyvin tiukoin reunaehdoin.

Lopulta kokoomus saa pääministerin paikan, demarit valtiovarainministerin ja vihreät ulkoministerin salkun. Vaalivoittaja perussuomalaiset tyytyy muun muassa sisä- sekä sosiaali- ja terveysministerin paikkaan.

Kokoomuslaisen ex-ministerin toiveajattelua, sanon minä.

”Europarlamentti voi olla Huhtasaaren hillotolppa. Kun sen on saavuttanut, voi olla hukassa”

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut