Muutama kuukausi sitten tässä lehdessä kerrottiin, että Raumalle tulee paikka, mihin sotaveteraanien perinne-esineistöä ja perinnetietoutta kerätään talteen. Tilaan oli kuulemma tulossa vitriinejä, joihin perinne-esineistöä voidan turvallisesti tallettaa.
Vaan eipä ole kuulunut hankkeesta mitään. Kyselykään ei asiaa auttanut, sillä hankkeesta eivät tienneet esim. paikalliset maanpuolustustyössä pitkään mukana olleetkaan.
Ihmetyttää. Kenen vastuulla asia on? Onko homma kaupungin vastuulla vaiko paikallisten reserviläisyhdistysten vastuulla? Onko hankkeella vastuuvetäjä?
Kaupungissa kuulemma on toiminut – voi toimia vieläkin – alueellinen Patrisiakilta, jolle perinnetyötä on annettu. Mm. Raumalla talvi- ja jatkosodan aikana toimineen sotasairaalan perinne on luovutettu ko. seuran vastuulle. Mutta mitään ei asiassa ole kertojan mukaan vajaan 20 vuoden aikana tapahtunut.
Minulla on sekä talvi- että jatkosodan aikaista esineistöä, jonka haluaisin luovuttaa perinnetilaan, josko sellainen johonkin joskus valmistuu. Maita mullistavaa ei esineistö ole, mutta muutama puhdetyö sopisi varmasti vitriiniä kaunistamaan.
Enemmän arvoa on kartoilla, joista selviää, missä raumalaiset tykkimiehet olivat tuliasemissa vuosina 1942–1943 Maaselän kannaksella. Erään pataljoonan komentajan valokuvakansio vuoden 1941 hyökkäysvaiheen ajalta on kiinnostava kuvineen, joita ei ole julkaistu missään kirjoissa tai vastaavissa julkaisuissa.
Osaako joku kertoa, missä hankkeen kanssa mennään? Vai onko parempi, että lähetän aineistoni sota-arkistoon?
Veteraanin poika