Mistä on tarvittavat kuntapäättäjät tehty?

Jo sukupolvien läpi kulkeneen, englantilaisen kansanrunon mukaan pienien poikien teossa mukana olisi etanoita ja sammakoita, kun taas tyttöjä olisi valmistettu heidän vastaavassa lorun kohdassa sokerista ja kukkasistakin. Nämä riimittelyt ja säkeet lausutaan usein aina uuden elämän alussa. Se on myös usein vaikuttavasti tekevä uutta aikaa ja elämänvaihetta ympärilleen.

Tämän alkukappaleen runon tutkinnan ja siitä syntyneeseen pohdintaan isken aasinsillan. Meillä on jälleen myös edessä valintoja, olemme tietyllä tavalla jälleen uuden alussa ja meidän tulisi vaikuttaa omalta osaltamme kuka käyttää meidän ääntämme tämän vuoden kevään kuntavaalien jälkeen? Olen itse tätä jo miettinyt ja ajattelin tuoda julki ajatuksiani, jos tässä vaiheessa tämän avulla pystyisi jo ennakoiden vaikuttamaan.

Mistä on tarvittavat kuntapäättäjät tehty?

Hyvät tulevaisuuden päätökset tehdään joukkuepelinä. Joukkueet koostuvat osaamiseltaan ja kiinnostuksiltaan erilaisista pelaajista. Joukkueessa eli poliittisessa merkityksessä puolueessa on arjen osaajia, tekijöitä ja vaikuttajia eri asioiden ja aiheiden parista.

He täydentävät toisiaan, tuovat pöytiin oman näkemyksensä ja osaamisensa, luovat luottamuksen toisiinsa ja suunnittelevat näiden avulla yhteistä toimintasuunnitelmaansa, pelistrategiaa eli tavoitteita ja keinoja niiden saavuttamiseksi.

Hyvä joukkue koostuu siis ihan normaaleista kuntalaisista, arjessaan aktiivisista, asioista kiinnostuneista ja ihmisistä, jotka haluavat parantaa kuntalaisten mahdollisuuksia sujuvaan elämään, sen kaaren eri vaiheissa. Hyvän joukkuepelaajan luonnekuvaan sopii avoimuus, sosiaalisuus ja positiivinen elämänkatsomus. Tämän kaltaisessa ihmisessä on päällimmäisinä taitoina kyky nähdä syitä seurauksineen, omata hyvät käytöstavat ja osata keskustella siltoja rakentaen, ei niitä polttaen.

Hyvässä joukkueessa ei ole tarpeellista olla mukana ihmisiä, jotka vaikuttavat päätöksiin oma napa tai oma napanöyhtä, eli lähipiiri edellä. Asioiden mietinnässä ja päätöksissä pitää ajatella isompaa kuvaa ja vaikutuksia, sekä kasvavalla tärkeydellä nähtävä myös enemmän tulevaisuuteen, niin hankalalta kuin se varmaan tällä hetkellä jokaisesta meistä tuntuukin.

Hyvässä joukkueessa ei ole myöskään sijaa ihmiselle, joka ajattelee jo aikaa sitten saavutetun pelipaikan olevan ikuinen. Uutena pelaajana vaihdosta saapuu usein lisää energiaa, uusia näkemyksiä ja näiden kautta sitä aina laadukkaisiin päätöksiin tarvittavaa keskustelua.

Minä miettisin, että oletko sinä kuvaamani kaltainen ihminen. Jos koet olevasi positiivinen, aktiivinen ja haluavasi mukaan, niin voisitko ajatella lähteväsi tekemään hyviä päätöksiä kuntalaisten parhaaksi?

Tiedän, että eri joukkueiden, heitä symboloivien värien ja aatteiden joukoissa on vielä kevään vaaleissa tilaa. Minä en välitä mikä on sinun valintasi joukkueista, jonka riveissä ehdokkaana seisot, vaan minä välitän enemmänkin juuri niistä tulevaisuuden laadukkaista päätöksistä, jotka vaikuttavat meidän kuntalaisten elämään täällä Eurajoella tai ihmisten onneen sinun kotikunnassasi.

Jussi Salo
kunnanvaltuutettu (sd.), Eurajoki, Luvian kylä