Mitä persuduunarit ajattelevat nyt?

Puolueiden välisten mielipidemittausten mukaan perussuomalaisten kannattajissa on enemmän työväestöön lukeutuvia kuin on esimerkiksi SDP:ssä tai vasemmistoliitossa. Mutta ajattelivatko persuduunarit jo viime eduskuntavaaleissa äänestäessään perussuomalaisia, että Riikka Purran johtama puolue on mukana heikentämässä palkansaajien etuja ja heidän edunvalvontajärjestöjensä toimintaedellytyksiä.

Joka tapauksessa vaalien jälkeen kokoomusjohtaja Petteri Orpo, perussuomalaisten Johtaja Riikka Purra ja ruotsalaisten kansanpuolueen johtaja Anna-Maja Henriksson sekä kristillisdemokraattien johtaja Sari Essayah tuottivat hallitusneuvotteluista työelämää koskevan esityspaperin, jota työantajajärjestöt ovat kiitelleet.

Paperi on myös ideologin voitto poliittiselle oikeistolle. Sen sijaan palkansaajien ja heidän edunvalvontajärjestöjensä mielestä paperi on tyrmistyttävä.

Hallitusohjelmassa paikallisen sopimisen laajentamisesityksessä palattaisiin etenkin työnantajajärjestöihin kuulumattomissa työpaikoissa jopa 1940-lukua edeltäneelle ajalle.

Hallitusohjelman työmarkkinakirjauksessa näkyy Suomen yrittäjäjärjestön tahto. Se toteutettuna johtaisi työntekijöiden kannalta pahimmillaan siihen, ettei palkka- ja työehtoja valvoisi kukaan, kun nykyiset liittojen työehtosopimukset ja luottamusmiesjärjestelmät ohitetaan.

Siinä menisi työpaikan työntekijöiltä myös ammattiliittojen tarjoama oikeusturva.

Hallituksen työmarkkinauudistuksessa heikennetään myös lakisääteistä lakko-oikeutta. Siinä mennään niin pitkälle, että jopa tukilakkoon osallistuvalle yksittäisellä työntekijälle voidaan lätkäistä 200 euron sakko.

Uudistus sisältää työntekijän kannalta heikennyksiä myös irtisanomissuojaan ja työttömyysturvaan. Työtekijän irtisanominen ei nytkään ole työnantajalle mikään vaikeasti toteutettava asia.

Lakiin perustuvat työmarkkinauudistukset ennen toteutumistaan kiertävät eduskunnassa muun muassa perustuslakivaliokunnan kautta. Viime kaudelta havaittiin joitakin näyttöjä perustuslakivaliokunnan politisoitumisesta, joka on mahdollista nytkin.

Huhtikuussa valitun eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuus on kokoomuksella.

Hallitusohjelman työmarkkinaosuutta kiitelleet työnantajat eivät saaneet helpotusta huutavaan työvoimapulaansa, kun hallitus kiristää entisestään maahanmuuttoa koskevia ehtoja.

Pentti Välimaa