Mitä Rauman kaupunki viesti pääministerille?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vieraili maanantaina Raumalla. Marin tapasi kaupungintalolla Rauman kaupungin ja jääkiekon tuoreen suomenmestarin Rauman Lukon edustajia (LS 18.5.).

Rauma esitti sanomansa pääministerille positiivisesti, mahdollisuuksien kautta.

Kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen kertoi Raumalle tehdyistä, meneillään olevista ja tulevista suurista investoinneista. Lista onkin pitkä ja vaikuttava.

Ajankohtaisista voi mainita Metsä Fibren maailmanluokan sahan ja siihen liittyvät satamainvestoinnit, meriteollisuuspuiston uudet tuotantohallit (RMC ja Steerprop), kauppakeskuksen ja kaupungin omista rakennushankkeista Karin kampuksen.

Eikä siinä kaikki, lisäisi mainoshenkilö.

Yhteistä isoille investoinneille on, että ne työllistävät.

Suuret hankkeet tarjoavat paljon työtilaisuuksia. Puretaan, suunnitellaan, tehdään kunnallistekniikkaa ja lopulta rakennetaan.

Vielä tärkeämpää on, että investoinneilla syntyy uusia työpaikkoja ja turvataan nykyisiä. Sahaa ei kaupungissa ole ollut 30 vuoteen. Rauma-Repola sulki sahan ja sellutehtaan 1990-luvun laman aikaan, kun idänkauppa alkoi piiputtaa.

Telakan monitoimihalli on välttämätön, jotta Raumalla voidaan rakentaa neljä sotalaivaa Merivoimille, ja ottaa samaan aikaan sisään matkustaja-autolauttojen tilauksia.

Kaupunginjohtaja Luukkosen pääviesti Marinille olikin, että ”työllisyyttä kannattaa vivuttaa”. Tällä Luukkonen tarkoittaa muun muassa paljon puhuttujen EU-koronaelpymisrahojen ohjaamista lisää Rauman seudulle valmiisiin hankkeisiin, jotka varmasti työllistävät.

Rauman isoissa hankkeissa voi hyvinkin nähdä vihreää siirtymää. Esimerkiksi kelpaavat rakenteilla olevat laivat. Niihin tulee paljon uutta fiksumpaa teknologiaa ja polttoaineet muuttuvat ympäristölle vähemmän haitallisiksi.

Ympäristöystävällisyyden parantaminen mainitaan keihäänkärkenä myös Rajan uusissa monitoimisissa vartiolaivoissa, joiden rakentamisesta Rauma ja Turku kisaavat (LS 5.5.).