Miten saisimme lisää maahanmuuttajia?

Maahanmuutto on viime vuodet ollut kuuma puheenaine länsimaissa. Vaatimus maahanmuuton kuriin saamisesta oli esimerkiksi yksi tärkeimmistä syistä, miksi britit äänestivät Euroopan unionista eroamisen puolesta.

Suomi ei tee poikkeusta. Maahanmuuttokriittisyys lienee toinen pääsyistä perussuomalaisten nousulle maan suosituimmaksi puolueeksi.

Suomi kuitenkin poikkeaa muista läntisen Euroopan maista sikäli, että maassamme on ulkomaalaisia kaikkein vähiten.

Ulkomaan kansalaisia asuu Suomessa noin 260 000, mikä on alle viisi prosenttia väestöstä.

Sitä paitsi vähistä ulkomaan kansalaisista joka kolmas on tullut naapurimaistamme Virosta, Venäjältä tai Ruotsista.

Suuri pakolaisaalto toi Eurooppaan pitkälti toista miljoonaa turvapaikanhakijaa viisi vuotta sitten. Suomeen heistä päätyi reilut 30 000.

Kriisi rauhoittui eri syistä melko nopeasti. Uusia turvapaikkahakemuksia tehdään enää muutama tuhat vuosittain Suomessa.

Tilanne voi tietenkin muuttua, nopeastikin. Mikäli niin käy, on Suomi varmasti valmiimpi.

Vähän kärjistäen voikin väittää, että Suomen maahanmuuton ongelma on sen vähäisyys.

Kun syntyvyys laskee ja eläkeläisten osuus kansasta tasaisesti kasvaa, tarvitsemme maahanmuuttajia. Muuten uhkaavat työt jäädä tekemättä, mikä johtaa veronkorotusten ja leikkausten tielle.

Suomen nykyiset kansalaiset eivät riitä täyttämään työtehtäviä edes tänä päivänä. Yrityskulttuurien on muututtava kansainvälisemmiksi, sanoo Rauman kauppakamarin kansainvälistymisvaliokunnan puheenjohtaja Sini Gahmberg.

Hän kommentoi kauppakamarien kyselyä osaajapulasta. Koulutusmäärien kasvattaminen on yksi vastaus, mutta vie aikaa. Eikä ole varmuutta, että kaikille linjoille opiskelijoita riittää.

Selvää on, että työperäistä maahanmuuttoa pitää kasvattaa merkittävästi.

Gahmbergin perää yrityksiltä rohkeutta muuttaa toimintaansa. Esimerkiksi Samkin kansainvälisten opiskelijoiden on vaikea löytää Rauman seudulta kesätöitä ja harjoittelupaikkoja (LS 13.2.).