Mitkä vaalit?

Nyt kun lähtölaukaus kuumaan vaalikevääseen on ammuttu, osa osallistujista on niin innoissaan, että ovat kokonaan unohtaneet, mistä näissä vaaleissa oikeasti kisataan.

Perussuomalaisten mielestä kyseessä on jopa ”hallituksen kaatovaalit” .

He haastavat puheillaan, gallup-tuloksista rohkaistuneina, yleensä kuntavaaleissa hyvin pärjänneen keskustan.

Julkisuudessa kuntavaalien keskeisimmät aiheet ovat myös jääneet, paitsi pormestarispekulointien monien sellaisten kysymysten varjoon, joista päätetään kansanedustajien mandaatilla, ei kuntatasolla.

Onneksi enemmistö kuntalaisista ei ole kuitenkaan näin helposti joidenkin poliitikkojen tai toimittajien vietävissä.

Tutkimustenkin mukaan he ovat hyvin perillä siitä, että kunnassa päätettävien asioiden piiriin ei kuulu maahanmuutto tai Suomen EU-jäsenyys.

Kyselyssä kärkiteemoiksi nostettiinkin: terveyspalvelut, vanhusten huolto, kotikunnan työllisyys ja talous, lähiympäristön turvallisuus, syrjäytyminen ja köyhyys, nuoriso ja koulutus sekä ympäristöasiat.

Kunnallisvaalit ovatkin hyvin asukasläheiset vaalit, päätettävä asiat vaikuttavat meidän kaikkien arkeen.

Lisäksi ne ovat kuntakohtaiset vaalit, Raumalla listalla olevat ajankohtaiset asiat voivat olla hyvinkin erit kuin Rovaniemellä.

Ehdokkaan suhtautuminen näihin tärkeisiin asioihin perustuu hänen omaan arvo- ja aatepohjaan.

Aina ei vaalipuheet ja teot kohtaa, siksi on hienoa, että kunnallisvaaliehdokkaan tavoittaa helposti, voi nykäistä vain hihasta tai pirauttaa ja kysyä suoraan hänen suhtautumistaan kaupungin peruspalvelujen, työllisyyden ja talouden hoitoon.

Kirsi Aalto (sd.)

Rauma