Mökkeily kuuluu Suomen kesään

Suomessa on Tilastokeskuksen mukaan yli 500 000 kesämökkiä.

Eniten mökkejä on Varsinais-Suomessa, kaikkiaan noin 50 000. Satakunnassa mökkejä on huomattavasti, vähemmän reilut 20 000.

Suomen ehdoton mökkikunta on Kuopio, jonka rannoilla ja mailla sijaitsee kaikkiaan 10 800 mökkiä. Pori on puolestaan yllättävänkin korkealla kesämökkikuntalistalla, sijalla 11. Mökkejä naapurikaupungissamme on kaikkiaan 5 227.

Kesämökkeily ei edelleenkään tunnu olevan nuorten aikuisten ykkösjuttu. Siitä kertoo myös se, että kesämökin omistajien keski-ikä on 63 vuotta. Vain noin kuusi prosenttia mökinomistajista on alle 40-vuotiaita.

Ei nuorempi sukupolvi ole kuitenkaan mökkejä hylkäämässä. Mökkiä ei kuitenkaan haluta omistaa, ainakaan yksin. Mökki voidaan vaikkapa vuokrata kesäloman aikana muutamaksi viikoksi.

Alle 40-vuotiaat eivät halua sitoa aikaa tai rahaa pelkästään mökkeilyyn.

Suomalaiset haluavat mökin yleensä läheltä omaa vakituista asuinpaikkaansa. Monelle maksimi mökkimatkan pituus on noin 100 kilometriä.

Parasta olisi, jos mökki löytyisi omasta asuinmaakunnasta ja sijaitsisi noin 40–50 kilometrin päässä kotoa.

Pääkaupunkiseudulla asuvat ihmiset ovat valmiimpia matkustamaan pidempiäkin matkoja mökille pääsemiseksi.

Kesämökkirakentaminen on hidastunut jatkuvasti 1990-luvun alkuvuosien rakennustahtiin verrattuna.

Kun 1990-luvun alussa valmistui vuosittain noin 8 000 uutta kesämökkiä, niin viime vuosina rakentamisvauhti on ollut noin puolet tästä ja rakentamisinto laskee edelleen.

Viime vuonna vapaa-ajan asuinrakennuksia rakennettiin enää muutama tuhat.

”Vain noin kuusi prosenttia mökinomistajista on alle 40-vuotiaita.”