Mökkikautta on vielä jäljellä

Pari miljoonaa suomalaista on jälleen tänäkin vuonna viettänyt kesäisiä päiviä mökillä. Virallisia kesäkauden päättäjäisiä eli venetsialaisia vietetään kuitenkin vasta viikon päästä, elokuun viimeisenä lauantaina.

Vielä on siis kesää ja mökkikautta jäljellä.

Suomessa on yli 500 000 mökkiä ja niissä puolestaan yhteensä yli 4,2 miljoonaa vuodepaikkaa.

Maa- ja metsätalousministeriön muutama vuosi sitten julkaiseman mökkibarometrin mukaan mökeillä käy säännöllisesti noin 2,4 miljoonaa ihmistä.

Satoi tai paistoi viettävät suomalaiset mökeillään keskimäärin 79 vuorokautta vuodessa. Vaikka mökillä vietetyn ajan pituus on laskusuunnassa, venyy mökkikausi yhä useammin koko vuodelle.

Muun muassa etätyömahdollisuuksien lisääntyminen on jatkanut myös mökillä vietettävien vuorokausien määrää. Yhä useammin mökeille mennään myös jouluna ja sydäntalvella, pakkasten paukkuessa nurkissa.

Veneilyn ja mökkikauden päätösjuhlaa vietetään siis erityisesti täällä länsirannikolla viikon päästä lauantaina.

Vaikka kyseessä on kauden päätösjuhla, jatkuu monen mökkeily pitkälle syksyyn, jos vaan sopivia kelejä ja aikaa riittää.

Venetsialaisia voikin pitää nykyään lähinnä alkavan syyskauden juhlana.

Venetsialaisia on vietetty ympäri Eurooppaa jo useamman sadan vuoden ajan. Suomessakin juhlaa on ehditty viettää pitkälti yli sata vuotta, mutta siitä huolimatta se ei ole kaikkialla kovin tuttu juhla.

Aluksi juhlan viettoon kelpasi mikä tahansa elokuinen pimenevä kesäilta, kunnes paikka vakiintui elokuun loppuun. Pimeässä kesäillassa juhlien luonne, eli valon ja tulen leikki veden pinnalla, saadaankin varmasti parhaiten esiin.

Meren rannalle keskittyvä juhlinta käsittääkin usein värikkäitä lyhtyjä, nuotioita ja ilotulituksia, jos voimassa ei ole metsäpalovaroitusta.

Kannattaa myös muistaa, että esimerkiksi Raumalla ilotulitteiden ampuminen on ollut perinteisesti kielletty ainakin Vanhan Rauman ja sataman alueilla.