
Asunnottomuus tai sen uhka voi kohdata kenet vain. Paikkakunnan vaihto, työttömyys, päihdeongelmat, luottotietojen menettäminen tai perhetilanteen muutokset voivat sysätä elämäntilanteen yllättäen sivuraiteille.
Suomessa asunnottomia on tällä hetkellä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n selvityksen mukaan noin 3 686.
Raumalla asunnottomia on ARA:n tilastojen mukaan 12. Luku tuntuu pieneltä, koska vielä viime vuonna asunnottomia kerrottiin olevan noin 50.
Tilanne ei ole kuitenkaan Raumalla parantunut.
Asunnottomien määrä riippuu siitä, millaisilla kriteereillä kunnat ovat lukuja ARA:lle ilmoittaneet. Rauman luvussa ei todennäköisesti näy niitä henkilöitä, jotka ovat tehneet vuokrasopimuksen päihdehuollon asumispalveluyksikön kanssa.
Samoin luvusta puuttuvat todennäköisesti vankilasta vapautuneet tai varusmiespalvelusta suorittamassa olleet nuoret, joilla ei heti reserviin päästessä ole virallista osoitetta. Tilastoissa ei myöskään näy sukulaisten tai kavereiden luokse majoittuneita ihmisiä.
Asunnottomuuden tilastointi ei siis ole helppoa. Lukuihin onkin syytä suhtautua vain suuntaa-antavina, sillä asunnottomuudesta, kuten muistakin yhteiskunnan marginaalissa olevista ilmiöistä, on vaikea saada vedenpitävää tietoa.
Tänään vietetään perinteistä Asunnottomien yö -tapahtumaa myös Raumalla. Tänä vuonna halutaan herättää keskustelua siitä, kenelle kaupunki kuuluu. Ovatko apu ja tuki kaikkien saatavilla?
Hallitus on tekemässä työttömyys- ja sosiaaliturvaan sekä asumistukiin leikkauksia ja heikennyksiä, jotka iskevät jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin.
Esimerkiksi valtion takaaman ARA-asuntotuotannon alasajo tulee vähentämään asunnottomuusriskin alla olevien ja asunnottomuutta kokevien ihmisten mahdollisuuksia saada kohtuuhintaisia asumisratkaisuja.
Sen sijaan, että kolmannen sektorin rahoitusta leikataan, hyvinvointialueiden ja kuntien pitäisi kehittää joustavampia ja yksilöllisempiä palvelumuotoja näiden toimijoiden kanssa. Esimerkiksi asumisneuvonta on todettu tehokkaaksi tavaksi ennaltaehkäistä asunnottomuutta.
Rauma on ajatukseen jo tarttunutkin, sillä uusi asumisneuvoja aloittaa marraskuussa.