Monipuolinen teollisuus Rauman seudun vahvuus

Talous kehittyi Satakunnassa heikommin kuin valtakunnallisesti tammi–kesäkuussa. Asia selviää Satakuntaliiton tällä viikolla julkaisemasta katsauksesta.

Käänne huonompaan tapahtui viime keväänä, vaikka laskun merkkejä oli havaittavissa jo aiemminkin. Keväällä teollisuuden liikevaihto alkoi pudota merkittävästi.

Satakunnassa eniten kärsineitä aloja olivat metsä- ja kemianteollisuus, metallien jalostus, automaatio, konepajat sekä metallituotteiden valmistus. Liikevaihdon laskun taustalla piilee kuitenkin osittain hintojen lasku.

Monipuolinen teollisuuden rakenne on Rauman seudun vahvuus ja myös suoja. Meillä talous ei ole yhden alan varassa. Metsäteollisuus, elintarviketeollisuus ja meriteollisuus ovat seutukunnan vahvoja tukijalkoja.

Kun metsäteollisuudessa myynti ja tuotantomäärät hiipuivat alkuvuodesta, elintarviketeollisuudessa liikevaihto kasvoi. Myös Rauman telakan tilauskanta ja liikevaihto ovat hyvällä tolalla.

Rauman seudulla on Satakunnan kokonaisuudessa alueen väkilukua isompi merkitys.

Vuonna 2021 Rauman seutukunnassa teollisuudessa työskenteli noin 7 000 ihmistä, Porin seutukunnassa noin 8 000 ihmistä. Teollisuuden liikevaihto oli Rauman alueella noin 3 miljardia euroa ja Porin alueella noin 4 miljardia. Erot seutukuntien välillä ovat pieniä, kun ottaa huomioon väkiluvun lähes kaksinkertaisen eron.

Vaikka maakunnan kokonaiskuva taloudessa on alamaissa, tilanteessa voi nähdä myös positiivisia merkkejä. Alkuvuodesta henkilöstöä on onnistuttu lisäämään lähes jokaisella teollisuuden alalla. Henkilöstömäärien ja palkkasummien kasvu viittaa talouden pysyneen ainakin jonkinlaisessa vireessä.

Talouden ennusteet ensi vuodelle ovat jo positiivisempia, tosin ennustamiseen liittyy paljon epävarmuuksia. Hyvällä tuurilla juuri nyt ollaan aallonpohjassa, josta suunta on seuraavaksi ylöspäin.