Monitoimihalli jatkaa telakkainvestointeja

Rauma jatkaa investointeja telakka-alueelle. Tulossa on monitoimihalli, vesillelasku-järjestelmä ja ruoppaus.

Rauman kaupungin satsaukset telakkaan eivät jääneet 18 miljoonaan euroon, jolla summalla kaupunki osti telakka-alueen rakennuksineen ja laitteineen.

Kaupungin omistama Rauman Meriteollisuuskiinteistöt on investoinut jo lähes 9 miljoonaa euroa telakka-alueen rakennuksiin ja piha-alueisiin.

Ensi tai viimeistään seuraavana vuonna on tarkoitus rakentaa monitoimihalli, jossa noin sata metriä pitkää laivaa voi rakentaa sisätiloissa. Tarvetta on myös vesillelaskujärjestelmälle ja ruoppauksille.

Monitoimihalli on välttämättömyys, kun RMC:n Laivue 2020 -aiesopimus muuttuu tilaukseksi. Merivoimien laivat halutaan rakentaa suojassa uteliailta katseilta.

Rauman kaupungin talousarviossa 7 miljoonaa euroa vastaa yhtä veroprosenttia. Veronmaksajalla ei kuitenkaan ole suurempaa syytä huoleen, ei ainakaan tällä tietoa. Kaupungin kiinteistöyhtiö rakennuttaa hallit ja laajennukset, mutta kerää kustannukset kyllä korkoineen takaisin yrityksiltä. Vuokrasopimukset tehdään pääsääntöisesti kymmeneksi vuodeksi.

Telakka-alueen tilat ovat täyttyneet jopa yllättävän hyvin. Tällä haavaa Rauman meriteollisuuspuistossa toimii 33 yritystä. Vuodenvaihteen jälkeen tuotantotilojen lisäksi toimistoille on löydetty vuokraajat.

Rauma Seaside Industry Parkilla on runsaasti rakennusoikeutta jäljellä, joten uusia tulijoita telakalle pystytään edelleen ottamaan.

Kaupungin panostukset eivät tietenkään ole riskiä vailla. Meriteollisuuden lähivuosien näkymät ovat kohtalaisen valoisat, mutta pidemmälle tulevaisuuteen on vaikea nähdä. Toisaalta voisi ajatella, että logistisesti hyvällä paikalla oleville tiloille on jatkossakin tarvetta.

Rauman valttina on myös talous, joka lisääntyneen työttömyyden vuoksi pakkaselle painuneista tilinpäätöksistä huolimatta on edelleen terveessä kunnossa. Velkaa Raumalla on vain 45 euroa asukasta kohti. Ja lainaa Rauma ottaa lähinnä sataman investointeihin.

”Vuonna 2017 tai 2018 on tarkoitus rakentaa monitoimihalli, jossa noin sata metriä pitkää laivaa voi rakentaa sisätiloissa.”