Mönkijä on nuorelle mopoa tai mopoautoa parempi vaihtoehto

Jos olet nuori ja lähestymässä ikää, jossa saat ensimmäisen moottoriajoneuvosi, olet varmasti harkinnut mopoa tai mopoautoa. Ikävä kyllä ne ovat huonoja vaihtoehtoja, joiden edut ovat lähes olemattomia tai jopa kokonaan poissa.

Tässä kohtaa varmaan ajattelet, että mikä sitten on oikea vaihtoehto. No se on tietenkin mönkijä.

Aloitetaan mopoautoista ja siitä, miksi ne ovat huonompia kuin mönkijät. Mönkijät ovat paljon käytännöllisempiä ja esimerkiksi mopoauton kanssa ei paljon mitään hinata tai kanneta, mutta mönkijä vetää vaivattomasti vaikka ja mitä. Itse vedin kesällä 2,3 tonnia painavan henkilönosturin mäkeä ylös mönkijällä vaivattomasti.

Mopoautolla ei myöskään mennä kovin lujaa. Laki sanoo, että maksiminopeus on mopoautoilla 45 km/h, mutta mönkijällä lain mukaan saa kulkea 60 km/h. Jos joku sanoo, että kyllä mopoauton saa kulkemaan helposti yhtä kovaa, on hän väärässä sillä mönkijän saa helposti kulkemaan paljon kovempaa kuin laki sallii sillä muualla maailmassa niillä ei ole niin tiukkoja nopeussäädöksiä, joten saa mönkijän helposti kulkemaan yli 100 km/h.

Seuraavaksi joku sanoo, että mönkijä ei ole yhtä mukava kuin mopoauto. Se pitää osaltansa paikkaansa, mutta ei täysin sillä ainut syy, miksi mönkijä ei olisi yhtä mukava kuin mopoauto on mönkijän moottorista lähtevä äänenvoimakkuus. Sekään ei ole suuri ongelma, koska jos ostaa mönkijän, jossa on hytti ei joudu paljoa maksamaan lisää, jotta siihen asennetaan äänieristeet.

Muutenkin mönkijään saa lämmityksen ja lisäksi niissä on yleensä tarpeeksi tilaa melko suurelle äänentoistojärjestelmälle. Ja kaiken tämän saa suurin piirtein samalla määrällä rahaa. Mönkijöissä on terästäkin, joka tarkoittaa kolarin tullessa, että ne eivät näytä rusinoilta, kuten mopoautot.

Mopot ovat tietyissä tilanteissa järkeviä vaihtoehtoja, koska ne ovat halvempia. Mutta ne vasta ovatkin epäkäytännöllisiä ja epämukavia. Mopolla jo normaali koulunkäynti on muiden koulussa kävijöiden mielestä ärsyttävää, koska kakstahtibensiini ei haise kovin hyvältä kenenkään muun mielestä.

Mopoilijoista suurimmalla osalla on edes jonkun näköinen viritys mopossa, mutta ei hätää kyllä mönkijääkin saa viritettyä varsinkin vanhemmat mallit, joissa ei ole niin paljoa sähkölaitteita. Mopolla on tunnetusti hauskaa ajaa, mutta kyllä mönkijälläkin on hauskaa ajaa, koska sillä pääsee melkein mihinkä tahansa ja päästyään lähimmälle hiekkakentälle ei kukaan enää näe ajajaa. Vaan näkyy vain pölypilvi ja kuluu kun sora lentää ja moottori laulaa. Eikä haittaa vaikka sataisi mönkijällä pysyy myös kuivana, ja talvella ei tarvitse pelätä, että kaatuu tai että on kylmä mönkijöitä saa ajohytillä toki ne ovat hieman kalliimpia, mutta täysin sen arvoisia.

Eli siis jos olet nuori, älä missään tapauksessa osta mopoautoa tai mopoa. Osta sellainen vaan, jos rahat eivät riitä mönkijään. Ja vanhemmat älkää antako lastenne tehdä huonoja päätöksiä kulkuneuvoissaan. Mönkijöiden edut ovat niin suuria, että niiden ainut haitta eli hinta jää niiden varjoon.

Mönkijä on käytännöllisempi, mukavampi, hauskempi, helpommin tuunattava ajoneuvo kuin mopo. Huomatkaa myös, että mönkijät ovat paljon turvallisempia kuin mopot tai mopoautot, koska niihin laitetaan myös metallia eikä vain muovia.

Polarisboi