Mopoillessakin pitäisi ottaa muut huomioon

Samalla nuoret kuitenkin tunnustivat, ettei kortteliralli Kirkkotiellä loppuisi.

Olin Eurajoella kuuntelemassa moponuorten ajatuksia. Nuorten toiveissa on oma moposuora, jolla saisi rauhassa revitellä ja keulia. Ja mikä tärkeintä, mopo saisi olla viritetty.

Samalla nuoret kuitenkin tunnustivat, ettei kortteliralli Kirkkotiellä loppuisi. Edelleen päristeltäisiin yhteiskoulun ja Portin väliä.

Ja päristely on se pääpointti. Nuortenkin mukaan eniten tulee palautetta metelistä.

Ja jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin pitäähän mopo ja erityisesti viritetty mopo ihan helvetillistä ääntä. Ja kun mopolla keulii, ääni sen kuin kovenee.

Ei olekaan ihme, että mopojen ääni koetaan häiritseväksi. Varsinkin, jos asuu lähellä kenttää, jolle kokoontuu iso joukko mopoilijoita keulimaan ja kiihdyttelemään.

Mopoista käytävää keskustelua ei myöskään auta se, että mopojen äänistä valittavia pidetään kateellisina. Kateellisuus kuulema johtuu siitä, että nämä eivät ole pyynnöstään huolimatta saaneet nuorena omaa mopoa. Niinpä nyt ei haluta muidenkaan saavan mopoa.

Voiko pöllömpää näkemystä olla? Jos korvia sattuu ja päätä särkee, niin kateudestahan se johtuu. Huoh!

Veikkaanpa myös, että ne, jotka kovasti puoltavat pärinöintiä, asuvat itse kaukana mopojen kokoontumispaikoista. Jos mopoilija lähtee omasta tai naapurin pihasta ja palaa pihaan neljän tunnin kuluttua, ei muutaman kymmenen sekunnin meteli häiritse. Mutta entä jos samaa ääntä kerrottuna kymmenellä kuuntelee sen neljä tuntia?

Metelöinti ja melun vahtiminen eivät myöskään ole tasapuolisia. Esimerkiksi Raumalla on joka kesä niitä, jotka valittavat Raumanmeren Juhannuksen aiheuttamasta melusta.

RMJ:n kohdalla on kuitenkin kyse vain kolmesta illasta, ämyrit osoittavat merelle, ääntä valvotaan mittarein, eikä meteli ole läheskään mopojen luokkaa. Ja onhan musiikki kuitenkin aina mukavampaa kuultavaa kuin moottorin pärinä.

THL:n mukaan melu on ei-toivottua ääntä, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi tai joka on kuulolle haitallista. Melun aiheuttamat terveyshaitat ovat moninaiset.

Yleisin haitta on häiritsevyys. Melu saattaa myös vaikuttaa nukkumiseen tai aiheuttaa elimistön stressireaktion. Kohottaapa melu myös sydän- ja verisuonitautien riskiä. Lisäksi häiritseväksi koettu melu voi heikentää henkistä hyvinvointia.

Koska melusta on oikeasti haittaa, jotain tarttis tehdä. Eikä kyse ole vain Eurajoesta, sillä sama asia puhuttaa ympäri Suomen.

Eurajoella kun ei ole rahasta pulaa, siellä voitaisiin kokeilla nuorten toivomaa moposuoraa. Josko siitä olisi ainakin ensiavuksi ja pahimman keskustapärinän lieventäjäksi.

Sitten voitaisiin kääntyä jonkun mopoinsinöörin puoleen ja esittää toive hiljaisemmista mopoista. Minulle tosin kerrottiin, että mopoiluun kuuluu myös se paha ääni. Mutta elämään puolestaan kuuluvat kompromissit ja toisten huomioon ottaminen.

Jos vapaus liikkumiseen ja pieni keuliminen säilyvät, ei volyymien väheneminen silloin ole iso hinta.

”Koska melusta on oikeasti haittaa, jotain tarttis tehdä. Eikä kyse ole vain Eurajoesta, sillä sama asia puhuttaa ympäri Suomen.”

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut