Mopoilu kuuluu nuoren elämään

Varma kevään ja kesän merkki ovat katukuvaan ilmestyneet mopot ja muut kaksipyöräiset menopelit. Mopoilu laajentaa nuoren elinpiiriä. Samalla se kehittää nuoren liikennesilmää ja tilannetajua.

Mopoilu nousee keväisin ja kesäisin kestoaiheeksi myös Länsi-Suomen palstoilla. Erityisesti kaksipyöräisestä lähtevä melu ärsyttää monia kaupunkilaisia. Myös Eurajoella on mopoilijat koettu asukkaiden puolelta lähinnä häiriköiksi.

Nuoret ovat toivoneet sekä Raumalla että Eurajoella erillistä mopoiluun tarkoitettua aluetta tai suoraa. Raumalla nuorison mopoiluun suunnattua pysyvää aluetta ei olla näillä näkymin perustamassa. Kaupunginhallitus näki mopoilualueen perustamiselle lukuisia esteitä. Suurin niistä olisi turvallisuus.

Samasta aiheesta keskusteltiin yhdessä nuorten kanssa Eurajoella tiistaina. Eurajoellakaan ei vielä ole toimintaan tarkoitettua aluetta tiedossa.

Nuoret olivat muistuttaneet tilaisuudessa myös siitä, etteivät mitkään alueet pidä mopoja kokonaan pois esimerkiksi keskustan alueelta.

Ei mopoilijoita voi rajata vain yhdelle alueelle. Mopoiluun kuuluu vapaus mennä minne nenä näyttää. Toisaalta mopoiluun läheisesti liittyvälle taitoajolle ja erilaisille mopomiiteille suljettu alue olisi varmasti hyvä. Se lisäisi myös turvallisuutta.

Kun puhutaan mopoilusta, nousee esiin myös niiden virittäminen. Mopoja viritetään, jotta ne kulkisivat sallittua nopeutta kovempaa. On hyvä muistaa, että vähän viritettyä mopoa ei ole. Mopo on aina joko laillinen tai laiton.

Nuorten mopoilijoiden kuulee usein sanovan, että vakiomopot eivät kiihdy riittävästi. Tähän vedoten nuoret hankkivat, joskus jopa vanhempien avustuksella, isompia sylintereitä, kaasuttimia tai kaasuttimen suuttimia. Yllättäen moposta tuleekin moottoripyörä.

Ajoneuvoon tehdyistä muutoksista tulee tehdä ajoneuvoveroon liittyen ilmoitus liikenne- ja viestintävirastolle ja vakuutuksen osalta liikennevakuutuskeskukselle. Jos nämä asiat unohtuvat, tuloksena voi olla huomattavat maksusanktiot, joita ei vauhdin hurmassa tule ajateltua.