Moposuoraa ei haluta katseilta piiloon

Kuva: Juha Sinisalo

Yksi varma kesän merkki on mopojen pärinä kesäillassa. Mopot herättävät ihmisissä tunteita laidasta laitaan. Toiselle mopot ovat merkki valoisista öistä ja vapaudesta, toiselle taas tärykalvoja jäytävästä ärsyttävyydestä.

Oli miten oli, mopo kuuluu monen nuoren elämään. On kuulunut jo vuosikymmenet.

Sekä Raumalla että Eurajoella mopoilusta on keskusteltu ihan päättäjätasolla asti. Molempien paikkakuntien nuoret kaipaisivat mopoilua varten erityistä moposuoraa.

Raumalla asia on hautautunut jonnekin tulevaisuuteen. Eurajoella on asiaa jo saatettu suunnitteluasteelle. Puoli vuotta sitten Eurajoella kunnanvaltuusto linjasi suoran paikaksi Köykän teollisuusalueen. Rahaa hankkeelle varattiin 20 000 euroa.

Mopoilua koskeva keskustelu lähti Eurajoelle liikkeelle mopoilijoiden häiriökäyttäytymisestä erityisesti kunnanviraston ja yhteiskoulun liepeillä. Keskusta-alueella yökaudet jatkunut pärisyttäminen sai asukkaiden hermot kireälle.

Maanantain valtuustossa Eurajoen nuorisovaltuuston edustaja toi esiin nuorison mielipiteen, jonka mukaan suunniteltu paikka on kuitenkin huono. Toisin sanoen paikka on liian syrjässä ja temppuilua varten suora jäisi liian lyhyeksi. Nuorisovaltuuston edustaja toivookin asian palautuvan uudelleen valmisteluun.

Moposuorilla tarkoitetaan kaupungin, kunnan tai muun toimijan mopoilulle osoittamia alueita, joissa vapaa temppuilu ja kumin polttaminen on sallittu.

Rauman ja Eurajoen lisäksi moposuorista keskustellaan tällä hetkellä useassa muussakin maamme kunnassa.

Mopoilijoiden lisäksi näitä suoria käyttävät myös moottoripyörillä tai muilla ajoneuvoilla liikkeellä olevat. Myös katsojilla on tässä mopokulttuurin muodossa oma merkityksensä. Tämän vuoksi moposuoria toivotaan nuorten puolelta usein mahdollisimman lähelle keskusta-aluetta.

Jos moposuorat rakennetaan kauas kuntien keskusta-alueilta, on miltei varmaa, ettei niitä tulla mopoiluun käyttämään. Ennen pitkää ongelma palautuu takaisin lähtöpisteeseen.