Muistomerkin hankinta kesti 13 vuotta

Sotakorvaustyön muistomerkki paljastettiin kaupungintalolla elokuussa.
Sotakorvaustyön muistomerkki paljastettiin kaupungintalolla elokuussa. Kuva: Jere Grönberg

Sotakorvaustyön muistomerkki paljastettiin Rauman kaupungintalon seinällä elokuussa. Vuonna 2004 alkanut hankintatyö saatiin valmiiksi pitkän puurtamisen jälkeen.

Muistomerkin hankinta 2x2 metrin kokoisena kesti 13 vuotta, kun varainhankinta lahjoituksin oli erittäin vaikeaa. Lähetin työryhmän puolesta 96 anomuskirjessä. Kirjeet tuottivat 20 lahjoitusta.

Muistomerkin kustannus oli 34 000 euroa. Mahtava kiitos lahjoittajille, työryhmälle ja meitä muutoin tukeneille. Isona apuna oli äskettäin 100 vuotta täyttänyt Rauman metalli ammattiosasto 66.

Suunnittelun teki kuvataiteilija Reijo Paavilainen. Valimallin teki mallinteikijä Matti Salomäki ja haponkestävän valun suoritti Peiron Valimo Kokemäeltä. Kiinnityksestä seinään vastasi Rauman kaupunki.

Tällainen muistomerkki on ainutlaatuinen Suomessa. Sillä kunnioitetaan talousalueen yrityksiä ja heidän työntekijöitään itsenäisen Suomen juhlavuonna.

Raumalla tehtiin sotakorvaustöitä monella alalla. Muun muassa Rauma-Repolan ja Hollmingin telakoilla rakennettiin laivoja ja proomuja, Ammus-Sytytin valmisti ketjuja ja kapean raiteen vetureita vaunuineen, Rauma-Repolan puutalotehdas viipaletaloja.

Sotakorvaustyöstä teollisuus sai kasvun aina tähän päivään.

Siksi Rauman talousalue ansaitsee sotakorvaustyön muistomerkin, josta on muodostunut matkailu- ja kuvauskohde näyttävyytensä ja sijaintinsa puolesta ”Ganalin barttall”.

”Muistomerkistä on muodostunut matkailu- ja kuvauskohde näyt­tävyytensä ja sijaintinsa puolesta.”

Olli Palomäki

Työryhmän puheenjohtaja