Murtajatilauksissa katse kääntyy Raumalle

Suomen ulkomaankauppa kulkee suurimmaksi osaksi meriteitse, joten satamia on pidettävä auki kovien pakkaskausien aikanakin. Koko jäänmurtokapasiteetti tarvittiin viimeksi talvella 2011.

Vaikka ilmasto muuttuu ja talvet käyvät keskimäärin leudommiksi, kovat pakkastalvet koettelevat Suomea vastaisuudessakin. Suomi, joka on tavallaan saarivaltakunta, tarvitsee jäänmurtajia.

Viime perjantaina Helsingin telakalla kastettiin Arctia Shippingin uusi jäänmurtaja Polaris. Sen piti korvata vuonna 1954 valmistunut Voima, mutta Polaris korvaakin käytännössä Ruotsilta vuokratun Frej-murtajan.

Voimaa voidaan vielä hyödyntää keveimmissä tehtävissä, mutta ensi vuosikymmenellä Suomen ja Ruotsin jäänmurtajakalustoa on ehdottomasti uusittava, arvioi Liikenneviraston talvimerenkulun päällikkö Jarkko Toivola (LS 9.12.).

Jäänmurtoon ei ole syntymässä aitoa markkinaa, joten valtiollisten toimijoiden pitää tilata jäänmurtajat itse, arvioi Toivola. Puhutaan ainakin seitsemän jäänmurtajan tarpeesta ja kaikkiaan miljardin euron investoinneista.

Suomessa on kolme telakkaa, jotka pystyvät jäänmurtajia rakentamaan: venäläisomisteinen Arctech Helsinki Shipyard, saksalaisomisteinen Meyer Turku ja suomalainen Rauma Marine Constructions.

Jäänmurtajia operoivan Arctia Shippingin toimitusjohtaja Tero Vauraste totesi Polariksen kastetilaisuudessa, että katseet kohdistuvat Raumalle.

Edellinen suomalainen jäänmurtaja valmistui Rauman telakalta 1998. Se oli yksi kolmesta monitoimimurtajasta, joista kahden kotisatama on nykyisin käytännössä Rauma.

Rauman telakka oli vahva ehdokas rakentamaan myös nyt hieman aikataulustaan myöhässä olevan Polariksen, mutta STX:n talousvaikeuksien vuoksi projekti oli pakko ohjata Helsinkiin.

Parhaassa tapauksessa RMC pääsee kiinni useampaan murtajaprojektiin, sillä Arctia Shipping pyrkii aktiivisesti myös USA:n ja Kanadan jäänmurtobisnekseen. Pohjois-Amerikassa jäänmurtajat ovat vanhentuneita ja valtiot lämpenemässä ajatukselle rajojen avaamisesta.

Toivola kertoi Länsi-Suomelle, etteivät monitoimimurtajat näillä näkymin tule kysymykseen. Laivat ovat sinänsä toimivia, mutta sellainen kesäbisnes, jota silmällä pitäen alukset suunniteltiin, ei olekaan niin tuottoisaa kuin aikanaan näytti.