Mustan pitsin yö pelasti Pitsiviikon

Rauman kulttuurijohtajana toiminut Birgit "Bibi" Jaakola on Mustan pitsin yön äiti.
Rauman kulttuurijohtajana toiminut Birgit "Bibi" Jaakola on Mustan pitsin yön äiti.

Uusi pitsimissi valittiin eilen illalla. Se palautti tämän kirjoittajan mieleen kyseisen kauneuskisan 1990-luvun puolivälistä. Rauman silloinen kulttuurijohtaja Riitta Tohkala kysyi missiehdokkailta, mitä he tietävät Pitsiviikosta.

”Mulle se on jäänyt aika lailla Pori Jazzien varjoon. Jotenkin sitä ajattelee, että ohjelma on pelkkää pitsiä”, vastasi kisan voittanut nuori porilaisnainen.

Hän muuten Rauman kauppatorilla voitonkyyneleet poskiltaan kuivattuaan kiiruhti nopeasti takaisin Poriin, nauttimaan jatsarien kansainvälisestä rennosta fiiliksestä.

Vaikka Pitsiviikkoa oli tuolloin Raumalla vietetty jo vuosikaudet, ei Rauman oma kesäjuhla ollut kovin laajasti tunnettu. Varsinkin nuorille aikuisille taisi olla vähän hämärän peitossa, millaista ohjelmaa viikko tarjoaisi.

Kovin paljon ei liioittele, kun väittää Mustan pitsin yön pelastaneen Pitsiviikon. Se kasvatti tunnettuutta ja nosti kävijämäärän uudelle tasolle.

Mustan pitsin yön äiti on Rauman kulttuurijohtaja Birgit Jaakola. Hän ideoi Helsingin taiteiden yön kaltaista tapahtumaa, jossa on ohjelmaa ja kaupat auki iltaan saakka.

Bibin idea lähti lentoon kertalaakista suvella 1990. Mustan pitsin yöstä kehittyi kaupunkifestivaali, joka leimaa koko viikkoa.

Niin paljon, että monelle Pitsiviikko taitaa olla yhtä kuin Mustan pitsin yö.

Oheistapahtumilla oli osansa Pitsiviikon tunnetuksi tekemisessä. Esimerkiksi välillä Pitsiviikolla järjestetty Rauma Blues toi Raumalle musadiggareita kauempaa.

Vielä suurempi merkitys oli jääkiekon Pitsiturnauksella, joka pelattiin Äijänsuolla vuosina 1993–2009 Mustan pitsin perjantaina.

Lieveilmiöiltä ei vältytty, mutta Mustan pitsin yö puolustaa ehdottomasti yhä paikkaansa viikon yhtenä kulmakivenä.

Niinhän se on, että ihmiset haluavat mennä sinne, missä on ihmisiä. Ja kun on porukkaa liikkeellä, on pitsille, käsitöille ja taiteelle potentiaalista yleisöä ja asiakaskuntaa.

Ajassa elävä Pitsiviikko auttaa myös löytämään arvokkaalle pitsiperinteelle jatkajia ja kehittäjiä.