Muukalaiset pelastavat Rauman talouden

”Kuntani pärjäisi hyvin ilman maahanmuuttoa.” Väite on L-S:n ja Ylen vaalikoneesta, tyypillinen jyvät akanoista -kysymys.

Raumalla vastaus on helppo. Ei, emme pärjäisi hyvin. Oikeastaan tarvitsemme lisää muukalaisia, koska omat nuoremme muuttavat kasvukeskuksiin.

Olen itsekin lähes muukalainen. Muutin 1992 perheineni Tampereelta, joka oli ollut opiskelukaupunki. Rauma oli kesällä idyllinen. Marraskuun loskassa en ollut enää yhtä varma. Ankeaa talvea kesti monta vuotta.

Vasta nyt, toista kertaa kuntavaaliehdokkaana, uskallan sanoa olevani raumalainen. Tai ainakin otalainen. Kaupunginosamme on yli 20 vuodessa muuttunut monikulttuuriseksi. Raumalla muiden maiden kansalaisia on nykyisin noin 6 %, kun vielä 1992 osuus jäi alle prosentin.

Kaupungin asukkaista oli silloin alle 15-vuotiaita lapsia lähes viidennes (18,4 %). Viime vuonna osuus oli enää 14,5 %. Se vaikuttaa jo kouluverkkoon, mutta päiväkoteja ja leikkipuistoja vielä tarvitaan.

Huolestuttavampaa on yli 64-vuotiaiden osuus. 1992 heitä oli 13,5 %, viime vuonna jo reilu neljännes (26,2 %). Kaupunki on harmaantunut, vaikka moni seniori taitaa nykyisin käydä osa-aikatyössä.

Me ehdokkaat olemme huolissamme taloudesta, peruspalveluista, elinkeinoelämästä – yleensäkin Rauman tulevaisuudesta. Vasemmistoliiton ehdokkaana haluan tulevaisuuden olevan valoisa, sillä meillä kaikilla on oikeus hyvään elämään.

Hyvä elämä on turvallista kaikenikäisille. Perheillä ja yksineläjillä on varaa harrastaa ja hiukan huvitellakin. Apua ja hoitoa saa tarvitessaan nopeasti. Kun lähiluonto on kunnossa, myös ihmiset voivat paremmin.

Hyvää elämää ei saavuteta uusilla kulukuureilla, säästöillä, lomautuksilla tai ulkoistuksilla. Oikeisto kysyy: mistä rahat?

Vasemmistoliitto julkaisi maaliskuussa kuntatalousohjelman. Sen keinoilla valtio voisi kerätä miljardi euroa lisää julkistaloudelle. Päätöksiä oikeudenmukaisemmasta verotuksesta ei tietenkään tehdä kuntatasolla.

Rauma tarvitsee lisää veronmaksajia. Tarvitsemme maksajia koko ajan kallistuvalle kampukselle ja sitä seuraaville investoinneille, puhumattakaan korjausvelasta sekä maan päällä että putkissa sen alla. Niin, ja olihan siellä se hyvä elämäkin listalla.

Telakan ihme on tuonut meille tuloja, vierastyövoimaa ja keväällä koronaryppään. Ulkomaalaistaustaisia toimii myös palveluammateissa ja yrittäjinä. Pientä ja suurta elinkeinotoimintaa tarvitaan lisää, jotta talous pyörii.

Syntyminen on liian hidas tapa päästä raumalaiseksi veronmaksajaksi. Nopeampaa on muuttaa aikuisena ja valmiiksi koulutettuna, joko Suomesta tai kauempaa. Kyllä täällä pärjää, huumorilla ja sitkeydellä. Tervetuloa ja tuokaa perheennekin!

Susanne Ekroth

kuntavaaliehdokas (vas.), Rauma