Muutoksen suunta kääntyi nopeasti

Rauman valtuusto käsittelee huomenna isoa asiaa, kun päätettävänä on erikoissairaanhoidon liikkeenluovutus Satakunnan sairaanhoitopiirille.

Käytännössä Rauma luopuisi päätöksellä omasta sairaalastaan. Monelle päättäjälle tämä on katkeraa kalkkia, ymmärrettävästi.

Kyse on täysin päinvastaisesta kehityksestä kuin vain alle kymmenen vuotta sitten Raumalla saavutettiin.

Viime vuosikymmenen alussa raumalaisia otsikoita hallitsi Medi-Rauma. Se oli kaupungin projekti oman aluesairaalan haltuun ottamiseksi Satakunnan sairaanhoitopiiriltä.

Hanke onnistui, Medi-Raumasta tuli yhtä kuin Rauman aluesairaala ja 200 uutta työntekijää siirtyi sairaanhoitopiiriltä kaupungin leipiin vuonna 2012.

Nyt pitäisi päättää toisin ja siirtää palvelut taas sairaanhoitopiirin alle.

Luopumisen vaikeus oli nähtävissä jo marraskuussa, kun kaupunginvaltuusto päätti Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelmasta. Sen yksi kuumista kysymyksistä oli juuri erikoissairaanhoidon palveluiden siirtäminen pois kaupungilta Satakunnan sairaanhoitopiirille.

Vaikka päätettävänä oli vasta neuvotteluihin lähteminen, käytiin asiasta kaksi äänestystä. Lopulta niukimmin mahdollisin lukemin eli äänin 22–21 valtuusto päätti sallia neuvottelut. Nyt käsillä on päätös neuvotteluiden lopputuloksesta.

Itse tulos ei ole Rauman kannalta kehno. Kaupunkilaisten lähelle jää edelleen melko paljon erikoissairaanhoidon palveluita, toki eri isännän alla.

Onkin todennäköistä, että valtuustokeskustelussa tullaan muistuttamaan, että mitään takeita ei ole, että sairaalapiiri ylläpitäisi loputtomiin paikallista tarjontaa.

Näin asia onkin. Mutta on myös niin, ettei mitään takeita ole, että kaupunki itsekään kykenisi pitämään palveluita Raumalla.

Puutetta on kaikesta: osaavasta ja ammattitaitoisesta työvoimasta erityisesti erikoisaloilla, yhteensopivista tietoliikennejärjestelmistä ja ennen kaikkea rahasta.

Ajat ovat kovin toisenlaiset kuin kymmenisen vuotta sitten. Elettiin vielä pulleaa kautta, selviteltiinpä jopa uuden sairaalarakennuksen rakentamista. Sitä harva enää muistelee.

”Tulos ei ole Rauman kannalta kehno.”