Naapuriapu on edelleen vahvaa

Vapaaehtoistyöhön osallistuminen väheni selvästi korona-aikana kymmenen vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Myös tuttavilta, sukulaisilta tai naapureilta saatiin aiempaa harvemmin apua, vaikka 60 prosenttia yli 15-vuotiaista suomalaisista olikin auttanut muita esimerkiksi ostoksissa ja asioinneissa.

Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan vuosina 2020–2021 vapaaehtoistyötä teki 23 prosenttia yli 15-vuotiaista, kun vuonna 2009 osallistujia oli 29 prosenttia.

Toisaalta vapaaehtoistyön tekeminen väheni selvästi jo 2000-luvun alussa, joten kysymys voi olla osin myös pitempään jatkuneesta ilmiöstä kuin vain erikoiseen korona-ajanjaksoon liittyvästä asiasta.

Eniten vapaaehtoistyötä tehtiin taloyhtiötoiminnassa, asuinalueyhdistyksissä ja kylätoimikunnissa. Miehet osallistuivat urheiluseurojen, asuinalueyhdistysten ja taloyhtiöiden sekä erilaisten harrastusjärjestöjen vapaaehtoistyöhön enemmän kuin naiset. Naiset taas osallistuivat sosiaali- ja terveysjärjestöjen, uskonnollisten yhdistysten sekä koulun vanhempaintoimintaan enemmän kuin miehet.

Noin 38 prosenttia suomalaisista sai vuosina 2020–2021 apua kotitalouteensa liittyvissä töissä tuttavalta, sukulaiselta tai naapurilta tutkimusta edeltäneen neljän viikon aikana. Osuus on pienentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 10 prosenttiyksikköä. Tässäkin luvussa näkyy varmasti korona. Pahimpana korona-aikana kaikkia lähikontakteja kun tuli välttää.

Ilahduttavaa on se, että 60 prosenttia suomalaisista oli auttanut toista kotitaloutta ilmaiseksi tai korkeintaan pientä korvausta vastaan.

Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet lastenhoidossa ja tietoteknisen laitteen käyttöön liittyvässä avussa. Vuodesta 2009 vuoteen 2021 lastenhoitoon annetun avun osuus vähentyi 6 prosenttiyksikköä ja tietoteknisen avun osuus puolestaan kasvoi 7 prosenttiyksikköä.

Yhteiskunnan digitalisaatio on viime vuosina nopeutunut entisestään. Esimerkiksi viranomaispalvelut ovat siirtyneet verkkoympäristöön, ja jokaisen taskussa komeilee älypuhelin, osasipa sitä käyttää tai ei. Tietoteknisen avun tarvitseminen ei tule lähivuosina ainakaan vähenemään.