Näin vähän ei ole rakennettu aikoihin

Rakennusalan vaikea tilanne ei enää ole uutinen. Asuntorakentaminen on selvästi hidastunut. Kun normaalisti aloituksia on Suomessa reilut 20 000, päästäneen tänä vuonna korkeintaan 14 000:een.

Ensi vuonna rakennushankkeita ei tällä tietoa käynnisty sen enempää. Se tulee väistämättä lisäämään työttömyyttä – eikä pelkästään rakennusalalla.

Rauman seudulla työllisyyttä kannattelevat koulurakentaminen sekä kaupan, palvelujen, logistiikan ja konepajateollisuuden investoinnit, sanoi Rauman Yrittäjien puheenjohtaja Antti Simula (LS 15.9.).

Omakotitalojen rakentajat ovat odottavalla kannalla. Vielä keväällä ennustettiin, että rakentaminen jatkuisi melkein viime vuoden tahtiin ja aloituksia olisi 6 400.

Pientaloteollisuus PTT:n tuore arvio on 3 500–4 000. ”Näin vähän ei ole rakennettu puoleen vuosisataan tai pidempäänkään aikaan. Tämä on ihan poikkeuksellinen tilanne”, PTT:n johtaja Kimmo Rautiainen kertoi STT:lle.

Rautiainen uskoo rakentamisen varmasti lähtevän liikkeelle, kun kuluttajaluottamus nousee.

Venäjä, Venäjä, Venäjä. Siinä tärkeimmät syyt, miksi monet lykkäävät suunniteltua pientalon rakentamista tai asunnon hankkimista uudesta kerrostalosta (LS 22.4.).

Kuluttajien luottamus on ymmärrettävästi koetuksella. Juuri kun näytti siltä, että koronakriisi jää taakse, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Sen vaikutukset näkyivät nopeasti rakennustarvikkeiden saatavuudessa ja korkeampina hintoina. Kun kaikki muukin tuntui kallistuvan ja korkoja nostettiin, negatiivinen kierre oli valmis.

Muutos oli nopea. Vielä pari vuotta sitten rakentaminen kävi kuumana kasvukeskuksissa. Varsinkin 2000-luvun omakotitalot kävivät hyvin kaupaksi, kun ihmiset rupesivat tekemään töitä kotona.

Hallitusriihessä päätettiin useista tukitoimista alan auttamiseksi – mutta keinot riittävät vain ahdingon helpottamiseen.

Tukitoimet esitellyt ministeriöiden työryhmä katsoi, ettei alan kehitystä voi auttaa julkisen vallan tukitoimin kuin rajallisesti ja väliaikaisesti, eivätkä suuret rahalliset tukitoimet ole nykytilanteessa perusteltuja.