Naiset Kiven kirjallisuudessa – "Nainen kaikkina aikoina on ollut se kivijalka, johon miehet, pojat, puolisot ja sotilaat ovat voineet tukeutua"

Kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven Seitsemän veljestä teoksessa, on kuvauksia myös muutamista naisista. Tässä jotain kommentteja heistä.

Alexis Stenvall, myöhemmin Aleksis Kivi, syntyi 10.10.1834. Niin Suomessa vietetäänkin Suomalaisen kaunokirjallisuuden isäksikin kutsutun Kiven päivää lokakuun 10 päivänä, liputuksin. Hän eli varsin lyhyen elämän, kuoli joulun jälkeen 1872.
Seitsemän veljestä teoksen naisista ensimmäisenä kerrotaan poikien äidistä. Kun pojat karkailivat kotoa, oli leski-äiti huolissaan. Pojat pelkäsivät millainen selkäsauna heitä odottaa. Pojat kuitenkin kunnioittivat äitiään ja palasivat ja kärsivät rangaistuksensa.

Myös äidin kuolema saa kirjassa huomion. Huomasivat pojat, että talon ylläpitoon tarvitaan emäntää.
Emännän hankinnassa pojat ovat mieltyneet Männistön muorin Venlaan. Niin he sitten sopivat että Venla saa päättää, kenet veljeksistä hän haluaa puolisokseen. He eivät tulleet ajatelleeksi, että Venla voi haluta jonkun muunkin mahdollisesti puolisokseen.

Vaimosta veljekset suunnittelivat tulevan ahkera, osaava ja tekevä. Aapo tuumii:"Ensimmäisenä jättää hän aamulla vuoteen, sotkee taikinansa, rakentaa miehelle suuruksen pöytään, evästää heidät metsään ja kiirehtii kiulu kourassa tarhaan lypsämään kirjavan karjansa." Aapo kuitenkin myöntää naisen arvokkaan aseman perheessä ja mainitsee kunnioittavaan sävyyn: "Talo ilman aitan polulla astelevaa emäntää, on kuin pilvinen päivä, ja sen perheenpöydän päässä asuu ikävyys kuin riutuva syksy-ilta."

Taloon pojat tosiaan tahtoivat emäntää, ehkä pitämään kuria, niin kuin heidän äitinsä oli aikaisemmin pitänyt. Veljekset ikävöivät hurskasta äitiään, milloin taas kunnollista emäntää itselleen." Mutta äitimme ei tuntenut yhtä ainoata kirjainta, ja kuitenkin oli totinen kristitty. Kasvatti ja kuritti poikansa Jumalan pelossa. Jumala siunatkoon muijaa."

Näin kävi pojillekin, eivät oppineet lukemaan, eikä Venla suostunut ottamaan ketään näistä junkkareista. Veljekset kuitenkin kasvoivat ihmisinä, oppivat lukemaan ja saavat kaikki itsellensä paljon kaipaamansa vaimot.

Juhani saa Venlan, he avioituvat ensimmäisinä. Muut, paitsi Simeoni, vähän myöhemmin. Timo ja Lauri saavat Kuokkalan kaksoset ja ovat aikalailla "tossun" alla. Tuomaksen vaimo oli Härkämäen tytär, heillä sanotaan olevan ottolapsia. Aaposta tuli kansanparantaja. Eero sai vaimokseen Annan. Eeron vaimon suusta tulee sanat synkeään lastenlauluun: Sydämeni laulu. Jää vähän epäselväksi, kuoleeko Eeron ja Annan lapsi. Mutta kaikki itkevät Simeonin itsetuhoyritystä.

Arvoisat naiset. Nämä jotkut rivit kertovat meille, että nainen kaikkina aikoina, on ollut se kivijalka, johon miehet, pojat, puolisot ja sotilaat ovat voineet tukeutua. Niin jokapäiväisessä elämässä kuin perheen, kansakunnan tulevaisuuden, kuin elämän jatkumisen hetkellä.

Hyvää syksyä ja Jumalan siunausta teille. Lukekaa Kiven tuotantoa, siinä on edelleen voimaa ja viisautta.

Irma Suonpää
Seurakuntaneuvos