Nämä presidentinvaalit muistetaan USA:ssa

Ne ovat poikkeukselliset olleet jo ennen niiden alkua, ja vauhti sen kun paranee kohti loppua. Poikkeukselliseksi ne tekee istuva presidentti, joka ei ole valmis myöntämään tappiotaan vaaleissa.

Hänet kuitenkin neljä vuotta sitten valittiin aivan samanlaisissa vaaleissa virkaansa, kuin näissä vaaleissa, jossa hän menetti virkansa.

Kaikki nämät vaikeudet ovat aiheuttaneet presidentti Donald Trumpin kyky myöntää tappiotaan. Eli hän ei tunnusta vaalijärjestelmää oikeaksi, millä hänet valittiin virkaansa neljä vuotta sitten.

Mene ja tiedä, mikä on se syy, miksi hän ei häviötään tnnista, mutta siihen liittyy amerikkalaisten kannalta yli toinenkin uhka. USA:n preasidenttiä seuraa hänen mukanaan aina avain koodi, millä saadaan USA:n ydinohjukset liikkeelle.

Presidentti Trump elää harhakuvissaan jo toisessa maailmassa. Siksi mielestäni Joe Biden ensimmäinen työ heti virkakautensa alussa olisikin panna alulle virkaan valittavan preidentin aloitusiän laskeminen alle 70 vuoteen.

Muutoin se voi johtaa katastrofiin, josta paluuta ei enää entiseen ole.

Presidentin kehoitus tukijoilleen marssia kohti Capitol-kukkulalla olevaa parlamenttia oli viimeinen niitti hänen arvostelukyvystään.

Rauno Jokiniemi

merikapteeni