Nato-tukikohta Satakuntaan

Esitin Satakunnan Hallituspartnerit ry:n järjestämässä hallitustyön tilaisuudessa ajatuksen saada Nato-tukikohta Satakuntaan.

Satakunnassa ovat Porin ja Rauman satamat, joiden painoarvot ovat strategisesti merkittäviä mahdollisissa kriisitilanteissa. Käsitykseni mukaan Porin satama on jo nyt Nato-yhteensopiva ja Rauman satamalla on menossa suunnittelutyöt yhteensopivuudelle.

Niinisalon varuskunta ja sen harjoitusalueille mahtuvat suuret määrät Nato-kalustoa ja -miehistöä harjoittelemaan. Säkylän varuskunta puolestaan luo lisäelementtejä Nato-tukikohdalle.

Nato-tukikohta voisi hyvin sijaita Niinisalon tai Säkylän tiiviissä tuntumassa.

Porin lähes käyttämätön lentokenttä antaa lisää mahdollisuuksia Nato-tukikohdalle Satakuntaan. Porin kentälle voi käsitykseni mukaan laskeutua kaikki Naton raskaat kuljetus- ja rahtilentokoneet. F-35 häivehävittäjät ovat jo ehtineet testata Porin kentän.

Nato-tukikohdan saaminen Satakuntaan olisi todella merkittävä taloudellinen etu Satakunnalle. Esimerkiksi ensimmäisenä Suomeen saapuva F-35 lentolaivue ja -koneet asemoidaan Lappiin. Rovaniemen lentokenttää ja siihen liittävän infran rakentamiseen on budjetoitu noin 150 miljoonaa euroa. Kerrannaisvaikutukset ovat vielä moninkertaiset.

Nato-tukikohdan saaminen Satakuntaan toisi tullessaan satojen miljoonien investoinnit Satakuntaan.

Infrarakentaminen, teollisuus, puolustusvälineteollisuus ja työllisyys sekä lukuisat muut toimialat saisivat merkittäviä mahdollisuuksia Nato-tukikohdan myötä. Työllisyysvaikutukseltaan investoinnit ja Nato-tukikohta olisivat erittäin merkittäviä.

Vastaostot saattaisivat avata viennin osalta uusia ulottuvuuksia.

Lisäksi pitää huomioida Suomen turvallisuuteen liitävät asiat. Nato-tukikohta Satakunnassa olisi takuuvarmasti koko Suomen turvallisuutta edistävä tekijä.

Naton uunituoreen linjauksen mukaan Suomen on lisättävä ja kehitettävä maavoimia, sekä kaikkien Nato-maiden on käytettävä 2 prosenttia bkt:stä puolustusmenoihin. F-35 hankintojen jälkeen Satakunnan Nato-tukikohta olisi oivallinen kohde täyttää puolustusmenovaatimukset.

Mitä sinä Satakunnan päättäjä aiot tehdä Nato-tukikohdan saamiseksi Satakuntaan?

Meillä Satakunnassa on kaikki edellytykset saada Nato-tukikohta Satakuntaan. Kääritään hihat ja aletaan töihin.

Harri Jyrkiäinen
Hallitusammattilainen, Senior Advisor, Satakunnan Hallituspartnerit