Naton tukikohta Satakuntaan

Kirjoitin vuonna 2014 mielipidekirjoituksen otsikolla ‘’ Aika on kypsä Nato-jäsenyydelle’’. Tekstissäni kysyin mitä tarvitseekaan tapahtua ennen kun Nato-kysymyksestä voidaan Suomessa edes keskustella? Lähes 10 vuotta myöhemmin olemme nähneet hirveydet, johon itänaapurimme Ukrainassa kykenee.

Aika ei ollut tuolloin kypsä, mutta onneksi nyt olemme matkalla Naton täysivaltaiseksi jäseneksi.

Tulevan Nato-jäsenyyden myötä Satakunnalla on edunvalvonnallisesti tuhannen taalan paikka varmistaa, että mahdollinen tuleva Naton esikunta sijoitetaan Satakuntaan. Läntinen suojaisa sijainti erinomaisessa maantieteellisessä kohdassa tarjoaa loistavan saavutettavuuden Naton kumppaneille. Sotilaallinen osaaminen maakunnassamme ei ole uutta ja tälläkin hetkellä meillä toimii kaksi varuskuntaa toinen Säkylässä ja toinen Niinisalossa.

Esikunnan toimintoja tukemaan Porista löytyy standardit täyttävä lentokenttä, jonka vieressä sijaitsee myös pelastusharjoitusalue. Lisäksi Porista ja Raumalta löytyy satamat, jotka mahdollistavat isojenkin alusten läsnäolon logistisia toimintoja unohtamatta. Joukkoja ja kalustoa on mahdollista myös liikuttaa raideyhteyksiä pitkin. Meillä siis kaikki edellytykset operoida maalla, merellä ja ilmassa.

Puolustusteollisuuden osaamista ei tule myöskään unohtaa. Tälläkin hetkellä esimerkiksi Raumalla rakennetaan korvetti sota-aluksia. Tämän teollisuuden alihankintaketjut ulottuvat koko Satakuntaan. Olen varma, että Naton täysivaltaisen jäsenyyden ja ennen kaikkea tukikohdan myötä meillä on mahdollisuus myydä tätä teknologiaa ja osaamista myös laajemmin Nato-maiden käyttöön. Tällä olisi suuri merkitys Satakuntalaiselle elinkeinoelämälle.

Satakunta tunnetaan myös ruoka- ja energiamaakuntana. Pelkästään Olkiluodon voimalat tuottivat vuonna 2022 yksi viidesosan koko Suomessa kulutetusta sähköstä. On täysin selvää, että energialla ja ruoalla on suuri merkitys huoltovarmuuteen kriisin kohdatessa. Näiden elementtien varjossa on entistä perustellumpaa pitää Satakuntaa ykkösvaihtoehtona mahdollisille Naton toiminnoille kansallisen turvallisuuden näkökulmasta.

Tukikohdan saaminen on isossa kuvassa paljon merkityksellisempi asia edunvalvonnan kannalta kuin vain tukikohta. Naton sijoittumisen jälkeen on aivan erilaiset lähtökohdat neuvotella rahoituksesta esimerkiksi liikenne-yhteyksien kehittämiseen. Tukikohta toisi myös mukanaan aivan varmasti muita toimijoita. Satakunnassa on monia etuja tukikohdan sijaintipaikkana ja sen valitseminen olisi järkevin valinta Suomen turvallisuuden kannalta.

Mikael Ropo
Eduskuntavaaliehdokas (kok.), yrittäjä, reservin vänrikki