Neuvotellen yhteistyöllä maaliin

Kuluva vuosi on ollut työntekijöille haastava. Hinnat nousevat nopeammin ja enemmän kuin palkat. Tulot eivät riitä enää elämiseen, mutta työnantajien mielestä palkkakustannukset ovat liian korkeat. Missä vika?

Työehtosopimusneuvottelut ovat aina hankalia, mutta tänä vuonna neuvottelut ovat vaikeutuneet entisestään. Työnantajaleirissä ei kaikilla ole tahtotilaa sopimiseen. Lisäksi työntekijät maksavat vielä Sipilän hallituksen kilpailukykysopimuksessa työnantajilta siirtyneitä työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja. Ensi kevään eduskuntavaalitulos näyttää, onko edessä vielä rajumpi säästökuuri työntekijöille. Marinin hallitus ei ole puuttunut työehtosopimusneuvotteluihin, jotka pitääkin jättää työehtosopimusosapuolten hoidettaviksi.

Paperiteollisuudessa haastava neuvottelukierros alkoi heti tammikuun alussa. UPM:n haluttomuus sopia johti 112 päivän lakkoon. Lopulta yritykseen saatiin työehtosopimukset.

Kunta-alalla nähtiin maanlaajuinen lakkoaalto. Ratkaisun aikaansaamiseen tarvittiin valtakunnansovittelijaa ja sovittelulautakuntaa. Sopimus solmittiin ilman kahta ammattijärjestöä ja työntekijöille saatiin palkankorotukset ja palkkaohjelma.

Myös monilla muilla aloilla on ponnisteltu kevään aikana työehtosopimusten aikaansaamiseksi ja uusi neuvottelukierros alkaa jo syksyllä.

SAK:n Varsinais-Suomen ja Satakunnan aluetoimikunnat toivovat syksylle sujuvaa työmarkkinakierrosta ja innokasta valmistautumista ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Päivi Rantanen

puheenjohtaja, SAK Varsinais- Suomen puheenjohtaja Sirkka Mantere

SAK Satakunnan puheenjohtaja