Noin 300 euroa kuukaudessa

Monet opiskelijat muuttavat tulevana syksynä ensimmäiseen omaan kotiin. Yli kolmasosa yleisen asumistuen saajista onkin nykyään opiskelijoita.

Opiskelijat siirtyvät yleisen asumistuen piiriin viime elokuussa. Opiskelijat saavat nyt yleistä asumistukea samoin ehdoin kuin muutkin tuen saajat, joten tukea myönnettäessä ei huomioida opiskelukuukausia tai opintotuen enimmäisaikoja.

Lakimuutoksen myötä yli 110 000 ruokakuntaa alkoi saada opintotuen asumislisän sijaan yleistä asumistukea.

Keskimääräinen asumistuki oli viime vuonna 319 euroa. Saajaruokakuntien keskimääräiset asumismenot olivat puolestaan 586 euroa kuukaudessa.

Opiskelijoiden myötä yhä suurempi osa yleisen asumistuen saajista on yhden hengen ruokakuntia, joilla on muita ruokakuntia pienemmät asumismenot ja asumistuen määrä.

Uudistuksen myötä opiskelijoiden asumisen tukeminen muuttui merkittävästi.

Opintotuen asumislisä oli yksilökohtainen, kun taas yleisen asumistuen määrään vaikuttavat koko ruokakunnan tulot ja asumismenot. Yleisessä asumistuessa myös hyväksytään suuremmat asumismenot kuin asumislisässä, ja tukea voi saada koko vuoden ajan. Uusi tilanne on parantanut monien opiskelijoiden toimeentuloa.

Uudistus on aiheuttanut opiskelijoille myös päänvaivaa ja harmitusta.

Kela nimittäin maksaa asuntotuen ruokakunnalle yhteisesti. Kela voi siis katsoa, että saman katon alla, yhteisellä vuokrasopimuksella asuvat ystävykset ovat samaa ruokakuntaa. Silloin kaksi opiskelijaa saisi vain yhden asumistuen.

Samaan ruokakuntaan kuuluvat myös automaattisesti samassa asunnossa asuvat lähisukulaiset. Erilliset vuokrasopimukset tehneillä kimppakämpän asukkailla on oikeus omiin asumistukiin.

Parhaillaan eletään kuuminta opiskelija-asuntomarkkinoiden sesonkia. Vaikka näillä markkinoilla nopeus on valttia, ei vuokrasopimuksen allekirjoittamistilanteessa kannata hätäillä. Erityisesti vuokrasopimuksen ehtoihin kannattaa tutustua aina ajan kanssa.