Nopea hoitoonpääsy ensiarvoisen tärkeää

Vuonna 2022 Itsemurhien ehkäisykeskuksen asiakkaista kolmannes on ollut 18–29-vuotiaita nuoria.

Tänään lauantaina vietetään itsemurhien ehkäisypäivää.

Pitkittynyt koronapandemia, Venäjän hyökkäyssota ja ilmastokriisi ovat heikentäneet nuorten hyvinvointia.

Tilastojen mukaan nuorten itsetuhoisuuteen liittyvät keskustelut Kriisipuhelimessa ovat edelleen lisääntyneet. Tänä vuonna tammi–elokuussa 18–29-vuotiaiden kanssa käytiin 13 prosenttia enemmän itsetuhoisuutta koskevia keskusteluja kuin samaan aikaan viime vuonna.

Sama valitettava kehitys näkyy 12–29-vuotiaille suunnatussa Sekasin-chatissa.

Tänä vuonna lähes 300 Kriisipuhelimeen soittanutta nuorta on ollut päivystäjän mukaan akuutissa itsemurhavaarassa. Itsemurhavaara arvioidaan suureksi, mikäli soittajalla on konkreettinen suunnitelma tai tuore itsemurhayritys takana.

Huomion tulisikin olla itsemurhakuolemien lisäksi myös itsetuhoisuudessa ja ratkaisuissa vähentää nuorten pahaa oloa. Erityisesti nuorilla itsetuhoiset ajatukset ovat aivan liian yleisiä, kerrotaan Mieli ry:stä.

Tilastokeskuksen mukaan nuorten itsemurhakuolleisuus on Suomessa eurooppalaisittain verrattuna korkeaa. Suomessa nuorilla 15–24-vuotiailla itsemurhien osuus kaikista kuolemansyistä oli 26 prosenttia.

Tilanteen ratkaisemisessa ongelmana on edelleen palveluvaje, jota on kertynyt koronan aikana. Hoitoon on tällä hetkellä yksinkertaisesti liian vaikea päästä

Hyvinvointialueiden strategioissa tulisikin näkyä jatkossa itsemurhien ehkäisy, ja joka alueella pitäisi olla aktiivisesti kokoontuva itsemurhien ehkäisyryhmä. Jos itsemurhien määrää halutaan saada laskemaan, jokaiselle ihmiselle tulee olla tarjolla pääsy matalan kynnyksen keskusteluapuun mahdollisimman pian.

”Nuorilla itsetuhoiset ajatukset ovat aivan liian yleisiä.”